Prodavači nezadovoljni prodajom na Dan zaljubljenih

Lifestyle 14. feb 201717:42 > 19:15
Podijeli:
Izvor: N1

Danas zaljubljeni obilježavaju Valentinovo, Dan sv. Valentina ili Dan zaljubljenih. Mnogi zaljubljeni parovi, širom svijeta slave današnji dan, najčešće romantičnim večerama, poklonima, cvijećem...

Postoje brojne legende o tome kako je nastao Dan zaljubljenih. Jedna od legendi kaže kako je sveti Valentin bio mučenik koji je bio zatvoren zato što je vjenčavao vojnike u Rimu što car nije dozvoljavao, jer je smatrao da se vojnici, kao oženjeni ili zaručeni muškarci, neće srčano boriti u njegovim ratovima. 14. februara Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo – Dan zaljubljenih.

ANKETA:

“Mi smo uvjek zaljubljeni jedno u drugo.”
“Ljubav, radost…”
“Za vas mlađe, puno šta. Za mene je već gotovo. Prohujalo s vihorom.”

Komercijalni karakter Valentinovo je dobilo u 18. vijeku u Engleskoj kada su zaljubljeni započeli sa razmjenjivanjem poklona. U Velikoj Britaniji se potroši 1,3 milijarde funti na ovaj dan, i to samo na čestitke. Ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine krase baloni u obliku srca, štandovi sa cvijećem i simbolični pokloni. Iako nekim Sarajlijama 14. februar predstavlja najljepši dan u godini, prodavači, koji nisu željeli pred kamere, kažu da nisu zadovoljni prodajom.

Neka istraživanja su pokazala da je Dan zaljubljenih, nakon ponedjeljka, najstresniji dan u godini, posebno za samce. Bilo kako bilo, za one koji su iskreno zaljubljeni, današnji dan je samo još jedan dan u godini ispunjen ljubavlju i pažnjom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.