Kuharski Zlatan: BiH ima najbolji "street food" na svijetu

Lifestyle 15. dec. 201408:33 > 08:33
Podijeli:
Izvor: GastroID

Mnogo je Bosanaca i Hercegovaca koji su otišli iz naše zemlje i postigli veliki uspjeh u profesiji koju su odabrali, dok se za njih nije znalo u rodnoj grudi. Jedan od njih je Edin Džemat, kapiten švedske reprezentacije u kulinarstvu, piše današnji "Dnevni Avaz".

Ovaj kuhar bosanskih korijena završio je kulinarsku gimnaziju u Švedskoj, a po završetku školovanja učestvovao je na brojnim kulinarskim takmičenjima te stekao iskustvo u renomiranim restoranima i hotelima.

Vrijedno je spomenuti da je Džemat radio i u vrhunskom restoranu “Noma” u Kopenhagenu, koji je 2010., 2011., 2012. i 2014. godine specijalizirani magazin “Restaurant” proglasio najboljim restoranom na svijetu.

Ovih dana boravi u Sarajevu, a povod je radna posjeta Centru za edukaciju mladih kuhara „Gastroid”, podržanom od švicarske vlade i firme „Tofi” Sarajevo.

“Živim u Geteborgu i sa prijateljem imam restoran. Kulinarstvo je nešto što me uvijek zanimalo. Kao klinac sam se motao oko mame dok je spremala ručak i zavirivao u šerpe, zanimalo me šta to tako lijepo miriše”, kazao je Džemat na početku razgovora.

S obzirom na to da je Bosanac i da je u svojoj profesiji jedan od najboljih, kaže da ga ljudi u Švedskoj nazivaju kuharskim Zlatanom.

“Mnogo mi imponira. Kada te neko poredi s Ibrahimovićem, onda moraš biti dobar. To je potvrda nekog kvaliteta. Nas dvojica dosta smo slični, volimo brze automobile i uvijek kažemo ono što mislimo, meni malo više oduzimaju vozačku dozvolu nego njemu”, našalio se sagovornik.

Radeći u elitnim restoranima, imao je priliku kuhati sa superpoznatim ličnostima.

“Kuhao sam večeru za Billa Gatesa, Eltona Johna), za švedskog kralja i kraljicu više puta… ma duga je lista poznatih ličnosti koje su uživale u mojim jelima”, dodaje Edin.

Govoreći o bosanskoj kuhinji, Džemat ističe da BiH ima najbolji street food (uličnu hranu) na svijetu.

“Ćevapi, burek su fascinantni. Ono što mene brine jeste da je naša tradicionalna kuhinja nekako ostavljena po strani. Ne borimo se mnogo za ono što je naše, mi to nekako moramo zaštititi, brendirati”, pojašnjava jedan od najboljih evropskih kuhara.