NY Magazine se izvinio zbog priče o mladom bogatašu

Lifestyle 17. dec. 201410:53 > 11:21
Podijeli:
Izvor: Instagram/Facebook

NY Magazine, koji je nasjeo na priču o učeniku koji se obogatio igrajući se na burzi, u utorak se izvinio čitateljima.

List je priznao da je bio žrtva prijevare objavljujući priču o dječaku koji je zaradio 72 miliona dolara trgujući na burzi tokom školskih odmora.

Tu priču list je objavio u nedjelju navodeći da je srednjoškolac iz škole Stuyvesant “zaradio 72 miliona dolara trgujući dionicama tokom odmora za ručak”.

Učenik Mohammed Islam (17) potvrdio je listu da ‘teži’ osam dolarskih znamenki i poslao im izvadak iz banke koji to potvrđuje, naveo je list u priopćenju.

 Priča se vrtoglavom brzinom prenijela društvenim medijima i prenijeli su je i mediji širom svijeta, a njezine navode doveli su u pitanje ugledni američki mediji poput Washington Posta.

U intervjuu u ponedjeljak navečer za New York Observer Islam je kazao da je čitavu priču izmislio i da nikad nije ulagao na burzi. Islam je kazao Observeru da je u školi vodio investicijski klub koji simulira trgovinu na burzi i da je tamo zaradio imaginarna 72 miliona dolara.

“Prevareni smo”, priznao je New York Magazine. “Naša provjera činjenica očito je bila nedovoljna. Preuzimamo punu odgovornost i trebali smo biti pametniji.”