Klikom do svih djela velikog Lava Tolstoja

Lifestyle 18. dec. 201415:18 > 15:31
Podijeli:
Izvor: tolstoy.ru

Na internetu su objavljena sva djela Lava Nikolajeviča Tolstoja u 90 tomova, za sada samo na ruskom jeziku, ali je moguće da u budućnosti na istoj stranici bude objavljen i prevod na engleski.

Tokom godinu i po dana volonteri koji su radili na projektu “Cijeli Tolstoj – jednim klikom” prebacili su djela Tolstoja u elektronski oblik.

Danas su na sajtu “tolstoy.ru” za besplatno preuzimanje dostupni kako tomovi tako i pojedinačna Tolstojeva djela u nekoliko različitih formata – ukupno 761 elektronska knjiga.

Organizatori ovog projekta su Državni muzej Lava Nikolajeviča Tolstoja, muzej-kuća “Jasna Poljana” i softwereska firma “ABBYY Rusija”.

Rukovodilac i inicijatorica projekta je Fjokla Tolstoj, potomak velikog pisca i saradnik Muzeja Tolstoja.

Najveću vrijednost ove digitalizovane biblioteke predstavljaju dnevnici, bilježnice i pisma Lava Tolstoja, koji su ranije bili dostupni samo u štampanom izdanju njegovih cjelokupnih djela.

Tako je ostvaren san samog Tolstoja da njegovi tekstovi budu dostupni svima.

Sam pisac se još za života odrekao autorskih prava. Digitalizovana biblioteka počinje njegovom rečenicom: “Preštampavanje (skidanje) je dozvoljeno bez naknade”.

Ipak, iako se Tolstoj odrekao autorskih prava, niko nije ukinuo autorska prava na prevode njegovih djela.

Prema riječima Fjokle Tolstoj, organizatori su spremni da pregovaraju sa prevodiocima i da isti poduhvat ostvare bar na engleskom jeziku.