Oklahoma i Nebraska tuže Colorado zbog marihuane

Lifestyle 19. dec. 201409:09 > 09:13
Podijeli:
Izvor: EPA

Oklahoma i Nebraska podnijele su u četvrtak pred američkim Vrhovnim sudom tužbu protiv Colorada zbog štete koju im je nanijela legalizacija marihuane u toj saveznoj državi

Savezna država Colorado otvorila je opasan procjep u sustavu savezne kontrole droga koji je osmislio američki Kongres“, tvrdi se u toj tužbi od 83 stranice koje prenosi Denver Post.

Marihuana ulazi zahvaljujući tom procjepu u susjedne države, šteteći njihovim vlastitim zabranama glede marihuane što se odražava na njihove financije i dovodi u pitanje njihov kaznenopravni sustav, dodaje se u tužbi.

Colorado, na zapadu SAD-a, bio je u jaunaru prva američka država koja je legalizirala marihuanu za rekreativnu upotrebu, dok je još prije bila dopuštena u medicinske svrhe.

Savezna država Washington slijedila je taj primjer nekoliko mjeseci kasnije dok su se prošlog mjeseca birači američkog glavnog grada Washingtona D.C. pokazali sklonima legalizaciji na referendumu.

Tužitelj Colorada John Suthers kazao je kako “s obzirom da su susjedne države izrazile zabrinutost činjenicom što marihuana uzgojena  u Coloradu ulazi na njihov teritorij, nismo sasvim iznenađeni tim kaznenim gonjenjem“.

Čini se međutim da je glavni prigovor podnositelja tužbe što se ne primjenjuju savezni zakoni o marihuani a ne iskazani odabir birača iz Colorada“, kazao je on.

Mason Tvert iz skupine za legalizaciju marihuane Marijuana Policy Project sa svoje je strane tužbu ocijenio “neutemeljenom”.

Te su osobe s krive strane historije. Njih ćemo se sjećati kao onih koji su željeli da zabrana alkohola ostane na snazi i nakon završetka prohibicije“.