Odjenuo wingsuit, letio sa planine i usput "nabacio peticu"

Lifestyle 19. dec. 201416:58 > 17:00
Podijeli:
Izvor: Snapshot

Odvažni Australijanac, koji se bavi letenjem u specijalnom odijelu wingsuit, uspješno je izveo spust do zemlje i to držeći rastojanje od samo nekoliko metara od zemlje prilikom leta.

Skačući sa litice Chamonix na francuskim Alpama, skakač Nathan Jones je letio a pritom i zaobilazio stjenovite izdanke, a onda “nabacio peticu” članu njegovog tima Sammyju Rohanu.

Naime, Rohan je držao ruku na napuhavanje, a Jones ju je uspio razbiti prilikom leta, što im je i bio cilj. Nakon toga, hrabri Australijanac se podigao iznad drveća kako bi mogao otvoriti padobran i kako bi se mogao graciozno prizemljiti.

Jones je ovo uradio kako bi prikupio novac u dobrotvorne svrhe za projekat BASE koji je osnovao zajedno sa svojim prijateljem i skakačem Samom Hardyjem.

Njihov moto je “Ljudski letovi za ljudska prava”, a cilj je da se koriste njihove skakačke sposobnosti kako bi se prikupio novac i da se podigne svijest o pomoći ljudima država u razvoju.

Trenutno prikupljaju novac za pristup čistoj vodi u Amhara regiji u Etiopiji. Jones je rekao da se prikupilo više od 5.600 dolara i zahvalni su na tome.

Ovaj novac će obezbijediti čistu vodu za 350 ljudi. Tim se sada nada da će prikupiti dodatnih 10.000 eura kako bi se izgradila dva dodatna bunara blizu planine Simian gdje trenutno traže nove tačke odakle će skakati.