Nana Asja, rođena u 19. stoljeću, proslavila rođendan

Lifestyle 24. maj 201715:58 > 16:03
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Iako nema certifikat međunarodnih organizacija, nana Asja Sutlu iz Turske nedavno je proslavila 118. rođendan i prema tome je najstarija osoba na svijetu, ali i posljednja živuća osoba rođena u 19. stoljeću.

U ličnoj karti i drugim identifikacionim dokumentima zvanično piše da je Sutlu rođena 17. aprila daleke 1899. godine, a tvrdi da je tajna njene dugovječnosti u konzumiranju isključivo organske hrane.

“Od rođenja sam jela samo domaće uzgojenu i organsku hranu i liječila se ljekovitim biljem koje sakupljamo na planinama. Današnja hrana je nezdrava i nikako ne mogu da je jedem“, kazala je Sutlu na rođendanskoj zabavi u njenom rodnom gradu Hizan u jugoistočnoj turskoj provinciji Bitlis.

Sutlu je bez muža ostala prije 45 godina i od tada brigu o njoj vodi njena snaha Zinnet. Ima ukupno 41 unuče i 28 praunučadi.

Podaci sa ličnih dokumenata Sutlu čine najstarijom osobom na svijetu, iako za to nema međunarodni certifikat.

Jamajčanka Violet Brown, rođena 10. marta 1900. godine, zvanično je najstarija osoba na svijetu prema podacima Istraživačkog centra za gerontologiju, koji bilježi tu vrstu statistike u svijetu.

Titulu zvanično najstarije osobe na svijetu ranije je držala Emma Moreno koja je umrla prošlog mjeseca u Italiji u 118. godini i ona je zvanično preminula kao posljednja osoba rođena u 19. stoljeću, ali dokumenti nane Sutlu iz Turske tvrde drugačije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.