Otok Goree: Posljednja stanica u potrazi za slobodom

Lifestyle 21. dec. 201411:44 > 11:57
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Otok Goree, udaljen oko dva kilometra od senegalske prijestolnice Dakara, od 15. do 19. stoljeća bio je jedno od najvećih središta prekoatlanske trgovine robovima, a danas je muzej i turistička atrakcija.

Otok danas predstavlja simbol trgovine crnim robljem, a poznat je kao posljednja stanica u potrazi za slobodom.

Površine 182 metara kvadratnih i sa oko 1.000 stanovnika, otok Goree je najmanje i najslabije naseljena dakarska općina.

Od 15. do 19. stoljeća otokom Goree su vladali jedni za drugima: Portugalci, Holanđani, Britanci i Francuzi koji su ostavili značajne građevine.

 Od luke Dakar otok Goree je vožnjom trajektom udaljen oko pola sata. Prvo naseljavanje otoka je počelo kada su Portugalci 1450. godine izgradili kamenu crkvu na otoku. Francuzi ga zauzimaju 1677. godine i pod njihovom vlašću ostaju sve do 1960. godine kada Senegal dobija nezavisnost.

Davne 1780. godine otok postaje poznat po izgradnji seoskih kuća. Otok Goree i “kuće robova” su poznati kao mjesto polaska brojnih crnih robova u lancima, koji su čamcima transportovani prema Americi tokom nekoliko vijekova.

Otok je i danas ostao simbol trgovine crnim robljem i svake godine privlači hiljade posjetilaca. Otok Goree se nalazi i pod zaštitom UNESCO-a, a od 28 kuća robova samo je jedna adekvatno restaurirana i otvorena kao muzej.