Ženka orangutana ima osnovna prava kao ne-ljudska osoba

Lifestyle 22. dec. 201411:16 > 12:08
Podijeli:
Izvor: Freeimages

Ženka orangutana dobila je dozvolu da napusti zoo vrt u Buenos Airesu u kojem je provela 20 godina, nakon odluke suda da ima pravo na bolje uslove života.

Kako prenosi AFP, 29-godišnja ženka orangutana po imenu Sandra, već dvije decenije živi u zatočeništvu, što, po riječima advokata za prava životinja, predstavlja kršenje njenog prava na slobodu.

Argentinsko udruženje za prava životinja (AFADA) pokrenulo je u novembru postupak za ispitivanje zakonitosti Sandrinog zatvaranja (habeas corpus), tvrdeći da je njeno zatvaranje “ilegalno”.

Advokati su istakli da, iako se od njih biološki razlikuje, majmun je emocionalno sličan ljudima, te da se prema njemu ne smije postupati kao prema predmetu.

“Sandra je “osoba” u filozofskom, a ne biološkom smislu, istakli su oni. Sud je odlučio da Sandra ima pravo na osnovna prava kao “ne-ljudska osoba”.

“Ovo je putokaz ne samo za velike majmune, već i za druga bića koja posjeduju osjećanja, a koja su nepravedno i proizvoljno lišena slobode u zoološkim vrtovima, cirkusima, vodenim parkovima i naučnim laboratorijima”, rekao je advokat AFADA-e Paul Buompadre.

Ukoliko zoo vrt u Buenos Airesu ne podnese žalbu na odluku suda o puštanju orangutana, Sandra bi mogla da bude prebačena u zaštićeni park u Brazilu gdje će živjeti u polu-slobodnim uslovima.

Sandra je rođena 1986. godine u zoo vrtu u Njemačkoj, da bi 1994. godine došla u Buenos Aires. Vrlo je stidljiva i plaši se ljudi. Njen slučaj nije prvi u kom aktivisti za prava životinja pokušavaju da izdejstvuju puštanje životinja na slobodu.

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama nedavno je odbacio sličan zahtjev koji se odnosio na čimpanzu Tomi, sa obrazloženjem da majmun nije osoba i da ne može imati prava i slobode poput ljudi.