Šta uraditi u slučaju da iznenada umre pilot aviona?

Lifestyle 04. jun 201722:01 > 22:07
Podijeli:
Izvor: AFP/Juan Mabromata/Ilustracija

Jednog od korisnika sajta Quora zanimalo je koje bi sve korake putnici trebalo da preduzmu u slučaju da pilot putničkog aviona iznenada premine.

“Ako su kojim slučajem oba pilota mrtva, ne paničite. Avionima upravljaju autopiloti, tako da bi bilo mnogo bolje da polako slijedite uputstva, umjesto da panično reagujete”, navodi pilot Bruno Nielsen.

Nielsen objašnjava da bi najbolje bilo da putnici prvo pokušaju da ustanove kako funkcioniše radio-predajnik, što ne bi trebalo da bude suviše teško. Na poleđini mikrofona obično se nalazi dugme koje omogućava razgovor.

Ipak, pilot savjetuje putnicima da budu izuzetno obazrivi, s obzirom na to da se u blizini ovog dugmeta takođe nalazi crveno dugme koje služi za deaktivaciju autopilota i koje se obično stiska palcem.

Negdje sa strane bi trebalo da se nalazi i radio-prijemnik, a ukoliko putnici ne mogu da ga pronađu, trebalo bi tu informaciju da potraže od stjuardesa, u slučaju da i one nisu mrtve.

Jednom kada pronađu radio, putnici bi trebalo da pritisnu dugme i skrenu pažnju na sebe, a zatim polako objasne u kakvoj se situaciji nalaze.

“Jednom kada uspostavite kontakt sa stručnim licima, oni će pokušati što jasnije i detaljnije da vam objasne kako da sletite na najbliži aerodrom”, kaže Nielsen.

“To je mačiji kašalj, osim ako prethodno niste isključili autopilota. Avion će sletjeti sam, kočnice će se takođe automatski aktivirati, tako da će sistem obaviti sve neophodne korake umjesto vas”, dodaje pilot.

Ipak, ako ne uspijete da uspostavite kontakt sa stručnim osobljem, moraćete sami da otkrijete kako da spustite avion pomoću autopilota, piše B92.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.