Danas je Svjetski dan sladoleda

Lifestyle 19. jul 201714:24 > 20. jul 2017 11:08
Izvor: Shutterstock

U svijetu se danas obilježava Svjetski dan sladoleda, koji je ustanovljen u Sjedinjenim Američkim Državama prije 33 godine.

Obilježavanje Dana sladoleda predložio je tadašnji predsjednik SAD-a Ronald Reagan.

Priča o sladoledu počinje u Kini, gdje su na kraljevskim dvorovima pravili mješavinu leda i mlijeka i dobijali poslasticu koja se smatra pretečom današnjeg sladoleda.

I stari Rimljani su uživali u čarima sladoleda, pa je tako rimski car Neron miješao snijeg i led donesen s planina, s voćnim sokovima i usitnjenim voćem i dobijao mješavinu sličnu današnjem sladoledu.

U Evropu su ga donijeli Arapi, a na engleski dvor je stigao u 17. veku. Kralj Charles II bio toliko oduševljen hladnim desertom da je platio veliku svotu novca kuharu kako bi zadržao recept u tajnosti.

Industrijska proizvodnja počinje u Americi polovinom 19. vijeka, kada je izmišljena prva mašina za pravljenje sladoleda.

Početkom 20. vijeka, počeli su da se javljaju različiti oblici sladoleda – prvo kornet, zatim i sladoled na štapiću.

Čuvena britanska premijerka, “Čelična Lady”, Margaret Thatcher je svoju karijeru počela pronalaskom hemijskog jedinjenja koje se dodaje sladoledu da bi bio kremast.

Najskuplji sladoled na svijetu košta 25.000 dolara, a uz tu čokoladnu poslasticu dobijete zlatnu narukvicu sa dijamantima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.