Hirurzi tokom operacija najviše slušaju rock, AC/DC favorit

Lifestyle 03. avg. 201714:57 > 16:32
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Rock je muzika koju hirurzi tokom intervencija u operacionim salama najviše slušaju, rezultati su istraživanja koje je sproveo Spotify.

Ljekari uglavnom imaju plej liste koje puštaju kako bi se opustili i popravili raspoloženje svom timu u sali.

Poslije rocka, koji kao omiljenu muziku navodi 49 posto hirurga, najslušaniji su pop (48 posto), klasika (43), džez (24 posto) i r'n'b (21 posto).

Prema istraživanju Spotifyja čini se da skoro svi hirurzi i ljekari specijalisti, koji koriste taj digitalni muzički servis, čak 90 posto njih, slušaju muziku dok rade, a 89 posto njih sluša plej liste.

Najpopularniji među ljekarima su Metallica, Led Zeppelin, AC/DC i Scorpions, a zatim i grupe Doors, Queen i Kiss. Tokom operacija hirurzi slušaju U2, Black Sabbath, Rolling Stones, Erica Claptona i Davida Bowieja.

Istraživanje je sprovedeno u junu među korisnicima zdravstvene platforme Figure 1, koji su zamoljeni da podijele svoje navike u pogledu slušanja muzike tokom rada. Upitniku se odazvalo 700 hirurga i drugih ljekara i medicinskih radnika iz više od 50 zemalja, a najviše njih bilo je iz SAD-a.

Hirurzi su također naveli i da u kritičnim situacijama ne slušaju muziku i da je bezbjednost pacijenta na prvom mjestu u operacionoj sali, piše Repubblica.

Na listi Spotifyja koja je bila ponuđena hirurzima, najpopularnije pjesme su: “Rock You Like a Hurricane” grupe Scorpions, “Sweet Child O’ Mine” Guns N’ Rosesa, “Break on Through” benda Doors, “Paint it, Black” Rolling Stonesa, “Whole Lotta Love” od Led Zeppelina, “We Will Rock You” od Queena, “Back in Black” AC/DC, “Rebel Rebel” Davida Bowieja, „Ace of Spades” Motorheda, “Nothing Else Matters” od benda Metallica i “Piece of My Heart” Janis Joplin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

.