Uzimate stan u najam? Obavezno pazite da ne upadnete u zamke

Lifestyle 12. sep 201707:10 > 08:14
Podijeli:
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL

Uoči početka akademske godine pojačana je potražnja za stanovima jer smještaj traže brojni studenti koji nisu uspjeli upasti u studentske domove. Kako na tržištu stanova za najam ne postoje čvrsta pravila igre, buduće podstanare vrebaju brojne zamke.

Potraga za stanom obično kreće prikupljanjem informacija o ponudi i cijenama najma.

Kako biste stekli pravi uvid, preporučljivo je proučiti što više dostupnih oglasa i odabrati najmanje pet potencijalnih meta. Odabrane stanove treba obići u što kraćem roku i prikupiti sve bitne informacije. Nakon toga možete izabrati stanove koji najbolje odgovaraju vašim potrebama i mogućnostima te krenuti u konačne pregovore s najmodavcima.

Ključni element najma je najamnina, odnosno cijena za korištenje stana. Njezina visina ovisi o kvaliteti i opremljenosti, lokaciji i prometnoj povezanosti. U najamninu nisu uključeni troškovi režija (struja, voda, grijanje) i telekom usluga. Vodite računa o tome da oglašene cijene nisu fiksne. Stoga pokušajte pregovarati o popustu, osobito ako plaćate nekoliko mjeseci unaprijed.

Ako planirate dugoročan najam i želite mirno spavati, preporučljivo je sklopiti ugovor o najmu i u njemu navesti sve što ste dogovorili s najmodavcem. Ako pak dogovarate najam usmeno, odnosno bez ugovora, možete računati na nižu cijenu, ali i na brojne rizike koje nosi ‘dogovor na riječ’.

Nije dovoljno samo ovlaš razgledati stan i ustanoviti da raspored prostorija, namještaj i oprema odgovaraju vašim potrebama. Preporučljivo je temeljito pregledati kućanske aparate i funkcionalnost namještaja. Svakako provjerite u kakvom stanju su kreveti, a zavirite i u unutrašnjost ormara. Također, provjerite kako rade kućanski aparati i kojem energetskom razredu pripadaju. Ako uočite oštećenja ili kvarove, popišite ih i s najmodavcem dogovorite njihovo otklanjanje ili mogućnost korištenja vlastite opreme.

Što se tiče telefona i interneta, dobro provjerite postojeću opciju i tarifu. U slučaju dugoročnog najma, najbolje rješenje je ugovaranje priključka na svoje ime, uz odabir opcije koja vam najviše odgovara.

Kada je riječ o troškovima režija, unaprijed se raspitajte o okvirnim troškovima vode i grijanja tako da znate što vas čeka.  Vodite računa o tome da trošak grijanja uvelike ovisi o toplinskoj izolaciji. Kako biste mogli sami procijeniti trošak grijanja, tražite od najmoprimca da vam pokaže energetski certifikat.

Prilikom preuzimanja stana očitajte brojila za struju, plin i vodu te provjerite postoje li zaostaci. Za struju je bitno napraviti obračun kako vam akontacije ne bi dolazile na temelju prijašnje potrošnje.

Vlasnik stana mora održavati dogovorene stambene uvjete, što znači da je dužan pokrivati troškove redovnog održavanja opreme i instalacija, nužnih popravaka i zamjene kućanskih aparata, osim u slučaju ako je do oštećenja došlo zbog vašeg nesavjesnog postupka. U slučaju hitnih intervencija, dužan vam je nadoknaditi troškove popravaka koje ste izvršili, bilo zato što nisu trpjeli odgađanje, bilo zato što ih nije izvršio u primjerenom roku.

Da biste izbjegli spor oko troškova popravka, potrebno je na vrijeme obavijestiti vlasnika o problemu, a ako se ne uspijete usuglasiti, stručna osoba treba presuditi tko je odgovoran za kvar. Kako biste smanjili rizik spora, nije loše prilikom preuzimanja stana sastaviti i potpisati zapisnik o stanju preuzete opreme i kućanskih aparata.

Ako ne ispunjavate obveze iz ugovora, najmoprimac vam može otkazati ugovor uz prethodnu pisanu opomenu da u roku od 30 dana otklonite razloge za otkaz. Ugovor se otkazuje u pisanom obliku, a otkazni rok za iseljenje najmoprimca je tri mjeseca i počinje teći prvog dana sljedećeg mjeseca od mjeseca u kojem je primljen otkaz.

Najmodavac vam može otkazati ugovor o najmu i bez pridržavanja otkaznog roka ako ste u dva uzastopna roka zakasnili s plaćanjem najamnine. Stanar može raskinuti ugovor o najmu ako najmoprimac krši odredbe ugovora. Primjerice ugovor možete raskinuti ako najmodavac odluči preinačiti stan bez vaše suglasnosti ili ako kvarove koji nisu nastali vašom krivnjom ne želi otkloniti ili pokriti trošak njihova otklanjanja.  U navedenim slučajevima ugovor morate raskinuti u pisanom obliku, s obrazloženjem i rokom iseljenja iz stana, a koji ne može biti kraći od 15 dana, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.