Vlaknima protiv raka, srčanog udara, dijabetesa…

Lifestyle 19. jan 201511:08 > 11:15
Podijeli:
Izvor: Morgue File

Američki znanstvenici naglašavaju da prehranu trebamo obogatiti namirnicama s visokim udjelom vlakana te da na taj način možemo spriječiti pojavu bolesti i smanjiti rizik od preuranjene smrti.

Naime, u osam različitih istraživanja naučnici su ustanovili da se kod ispitanika koji su dnevno povećavali unos hrane s visokim udjelom vlakana, i to za samo 10 grama, za čak 10 posto smanjio rizik od preuranje smrti.

Stručnjaci ističu da su prednosti konzumiranja hrane bogate vlaknima poznate već desetljećima. Takva hrana smanjuje rizik od hroničnih bolesti, bolesti srca, sprečava pojavu moždanog udara, dijabetesa i nekoliko vrsta raka.

Hrana bogata vlaknima snižava razinu holesterola u krvi, krvni tlak, razinu šećera u krvi, a utječe i na smanjenje nekih upala.

Ljudima ne bi trebao biti problem dnevno unijeti dodatnih 10 grama vlakana. Istraživačica prehrane na Sveučilištu u Leedsu u Velikoj Britaniji Victoria Burley ističe da se unošenje vlakana u organizam lako postiže s dva obroka integralne hrane, kao što su žitarice i dva obroka voća ili povrća’.

Američko ministarstvo poljoprivrede preporučuje da odrasle osobe konzumiraju 14 grama vlakana na svakih 1.000 kalorija koje uzimaju kroz prehranu. To znači da se preporučuje oko 25 grama dnevno za žene i 38 grama dnevno za muškarce.

Burley također potiče konzumiranje raznih namirnica koje su bogate vlaknima uz svaki obrok i međuobrok, kao što su svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, grah, mahunarke, sjemenke i orašasti plodovi.