Nindža u studiju N1: Osjećam opasnost prije nego se desi

Lifestyle 20. jan 201510:24 > 12:40
Izvor: N1

U današnjoj regionalnoj temi Novog dana gost u sarajevskom studiju bio je osnivač kluba NinpoEra i trener - nindža Darko Trajković.

“Teško je objasniti kako sam se odlučio za ovu vještinu. Ovo osjećam kao neku radost u srcu. Ninjutsom se bavim od 2005. godine”, rekao je i dodao kako postoji postoji razna oprema koja služi za penjanje, kao i oružje koje su japanski seljaci koristili za odbranu.

Gost jutarnjeg programa rekao je kako su hollywoodski filmovi populizirali nindže, ali na pogrešan način. “Hollywood je ipak kič koji se prodaje.”

Nindža je mistični ratnik starog Japana, tvrdi Trajković. Prema njegovim riječima danas ne postoje ninžde, ali postoje ljudi koji prakticiraju vještine nindži.

“Nindža može postati svako, pa tako među nindžama ima i žena. Na početku se uče osnovne stvari, kao što su disanje, stav, kako pasti i neki osnovni udarci i odbrane”

Na pitanje koliko je potrebno da se usavrši vještina ninjutsu kazao je: “Da bi se došlo do crnog pojasa potrebno je sedam do deset godina. U ninjutsu postoje nivoi rangiranja, deset učeničkih i 15 majstorskih nivoa. Do posljednjeg majstorskog nivoa potrebno je 15 do 20 nivoa, možda i više.”

Trajković je kazao da sve zavisi od vremena ulaganja u ovu vještinu.

Na Balkanu postoje klubovi u svim zemljama i ninjutsu je jako raširena vještina. Konkretno, u BiH postoji deset klubova. Postoji razna oprema koja služi za penjanje i ostale vještine, kao i oružje koje su Japanci koristili od napada.

Ono što sigurno interesuje širu javnost jeste da li majstori ninjutsu obučavaju pripadnike policije i vojske. “Glavni osnivač ove vještine je obučavao FBI agente. U Hrvatskoj majstor obučava vojsku i policiju, dok i u Srbiji postoji osoba koja radi nešto slično.”

Glavni moto ninjutsu je pobijediti bez borbe. Osnovni koncept je razvijanje svjesnosti.

“Mi osjećamo opasnost prije nego se desi. Cilj je da nikada ne dođe do konflikta. U borilačkim vještinama 80 posto je psiha, ali ni spremne psihe nema bez spremnog tijela. Važna je snaga duha i tijela.”