I'll be back "poručuje" otpad iz kesa u Beču

Lifestyle 21. jan 201511:13 > 11:14
Podijeli:
Izvor: Fena

Nova kampanja za odvajanje otpada Odjel Grada Beča za upravljanje otpadom (MA48) pokrenuo je novu kampanju za odvajanje otpada.

Glavno “pomagalo” u kampanji su nove vreće za prikupljanje otpada u modernom dizajnu.  

Narandžaste vreće sa natpisom kultne rečenice iz filma Terminator “I'll be back”, grad će slati na bečka domaćinstva, a specijalna izdanja kesa se mogu kupiti za dva eura. 

Ovom “prijetećom” rečenicom iz Terminatora se nagovještava recikliranje otpada i njegov povratak u upotrebu.

Cilj kampanje je da se do kraja juna ove godine količina prikupljenog korisnog otpada poveća za 20 posto.  

Grad Beč i “Altstoff Recycling Austria AG” (ARA) su prije pet godina poslali prve neobične kese za smeće na domaćinstva, a mnoga ih još koriste. 

Sada su stigle nove kese za odvojeno prikupljanje korisnog otpada kao što su staklo, metal, plastične flaše ili papir.  

Druge dvije kese takođe imaju simpatične natpise s igrom riječi i neobičan dizajn, a mogu se kupiti na svim odlagalištima otpada.  

Prihod od prodaje ide domu za napuštene životinje TierQuartier. Beč je prvak među austrijskim pokrajinama u prikupljanju otpada.  

U ostatku zemlje u prosjeku 19 posto stranih tvari završi u žutim kantama za korisni otpad, u Beču samo osam posto. I u poređenju sa drugim evropskim metropolama, Beč zauzima gornje pozicije po količini i kvalitetu razdvojenog korisnog otpada.  

Godišnje se prikupi 350.000 tona korisnog otpada. Prema izvještaju MA48 odvajanjem papira, plastičnih flaša, stakla ili metala od drugog otpada godišnja emisija ugljendioksida se smanji za 75.000 tona, što odgovara ispuštanju gasova 38.000 automobila koji godišnje pređu 15.000 kilometara, saopćeno je iz Compressa.