Simbol zagađene prirode

Lifestyle 30. sep. 201717:26 > 02. okt. 2017 07:18
Podijeli:
Izvor: sc

Fotografija iznemoglog medvjeda koji u potrazi za hranom sjedi usred gomile smeća na deponiji obavijenoj dimom, izazvala je brojne reakcije u javnosti.

Autor fotografije je Troy Mott, kanadski fotograf, koji je rekao da je potresen prizorom okljevao mjesec dana da li uopšte da objavi ovaj snimak.

„Kada sam stigao na to nevjerovatno mjesto, nisam uspio da slikam. Dan kasnije odlučio sam da se vratim, bio sam spremniji da se suočim sa situacijom“, kaže.

Mott se nalazio u jednoj udaljenoj oblasti Ontarija gdje je snimao dokumentarni film, piše Republika.

Našao se pred prizorom divlje prirode zasute otpadom koji su napravili ljudi, a usred te gomile smeća sjedio je iznemogao ovaj medvjed.

„Plakao sam kada sam napravio tu fotografiju, plakao sam dok sam je obrađivao, plakao sam iznova kada bih ponovo proživljavao taj trenutak. To je za mene sigurno najbolnija fotografija koju sam ikada napravio“, naveo je Mott na Facebooku.

On je rekao i da se osjećao kao da gleda apokalipsu.

“Bio sam na udaljenom mjestu, ničega nije bilo u blizini kilometrima, samo smeće i priroda. U tom trenutku sam shvatio koliko je sve to daleko od nas, od očiju ljudi”, kazao je.

Mott pretpostavlja da je životinja kasnije umrla u gomili smeća.

“Medvjed je ošamućen ušao u oblak dima i vatre i nestao. Kada sam ja tu prethodno stigao, na mjestu te rupe bio je snažan požar. Žao mi je što nisam snimio odlazak medvjeda u sopstvenu jamu smrti, umjesto toga spustio sam kameru i gledao u nevjerici”, rekao je fotograf.

Kako kaže, za sve vrijeme dok je bio na tom mjestu, medvjed više nije izašao iz jame.

“Mislim da je sjeo da sačeka da se plamen stiša. Vidio sam tu ljude kako bacaju đubre i onda ga zapale. Mislim da su medvjedi naučili da je najsvježije đubre uvijek zapaljeno ili ih možda privlači njegov miris”, rekao je na kraju Troy Mott.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.