Prodaja suvenira i hrane za pomoć napuštenim životinjama

Lifestyle 17. dec 201719:34 > 19:41
Izvor: N1

Pažnju i brigu zaslužuju psi i mačke, poruka je današnjeg "Pet Holiday Marketa" koji je održan u sarajevskom "Mikser Housu". Posjetioci su željeli učiniti dobro za napuštene pse i mačke tako što su prodavali rukotvorine, suvenire i hranu.

Psi i mačke danas nisu smetali jedni drugima u sarajevskom “Mikser Housu”. Oni i njihovi vlasnici su imali zajednički cilj – pomoći napuštenim psima i mačkama. To su i velikodušno učinili na “Pet Holiday Marketu” u organizaciji neformalne grupe građana “Nahranimo zajedno naše ulične pujde”. Ines Lojpur je u toj humanoj misiji već četiri godine, a na to ju je ponukao povrijeđeni pas.

“Ideja se javila kada smo našli, moja prijateljica Alma Šeper i ja povrijeđenog psa za kojeg je trebala veća suma novca za njegov oporavak. Međutim, mi smo tada bile studentice i nismo imale nikakav izvor primanja, tako da smo morale osmisliti nešto što bismo mogli ponuditi ljudima, a za šta bismo dobili za uzvrat novac. Tako da smo krenuli praviti kolače, torte i poslastice za pse”, kaže  Lojpur .

I psi uživaju u hrani “Happy Pupyja”. Postoje i oni koji se brinu da psi budu odjeveni. Analevska Oprešić je prvo počela da kroji odjevne komade za svoje pse, a zatim i za pse svojih prijatelja. Danas to radi za sve one koji to žele.

“Šijem jaknice za pse. Male, velike, nepromočive, tople, futrovane, sve moguće. Počela sam prvo da šijem za svoje pse, jednom, drugom, trećem, pa svojim kolegicama i kolegama, i evo vidite”, otkriva Oprešić.

Humanitarni karakter “Pet Holiday Marketa” je privukao veliki broj posjetioca. Svako od njih je kupovinom suvenira, rukotvorina i hrane doprinio u djelovanju neformalne grupe građana “Nahranimo zajedno naše ulične pujde”. Posjetioci su saglasni da su nam češće potrebne manifestacije ovog tipa.

Lavež i mjauk su bili glasan poziv za dobro djelo, s nadom da će biti sve manje napuštenih pasa i mačaka. Ono što je sigurno jeste da neće nedostajati ljudi koji su im uvijek spremni pomoći.