Monetove slike prodate za 55,7 miliona funti

Lifestyle 05. feb 201507:23 > 07:33
Izvor: EPA

Pet slika francuskog impresioniste Claudea Moneta prodatih za samo sat, doprinijele su rekordnoj prodaji na jednoj aukciji u Sotheby'su u Londonu, na kojoj je ostvaren prihod od 186 miliona funti, prenosi britanski BBC.

Pet Monetovih slika prodato je za 55,7 miliona funti, a apsolutni rekord jučerašnje aukcije bila je slika “Le Grand Canal” iz serije o Veneciji tog francuskog impresioniste, koja je postigla 23 miliona dolara.  

Aukcijska kuća koja postoji 271 godinu navela je da kupci potiču iz 35 zemalja.  

Pored Monetovih djela, na aukciji su prodati i “Odalisque” Henrija Mattisea, portret praunuke turskog sultana, za koju je plaćeno 15,6 miliona funti.  

Skulptura sove koju je lično oslikao Pablo Picasso, inspirisan sovom, svojim kućnim ljubimcem, prodata je za 1,2 miliona funti.  

Prodati su i crtež Georgesa Seurata, studija za ulje na platnu “Kupači iz Asnieresa”, kao i rijetko djelo Henrija de Toulouse-Lautreciza 1892. “U krevetu: Poljubac”, koje je postiglo cijenu od 10,7 miliona funti. Ta Lautrecizaeva slika nije bila na prodaju ili javno izlagana više od četiri decenije.  

Za večeras je u Londonu zakazana aukcija djela impresionista i moderne umjetnosti aukcijske kuće Christies, na kojoj će na prodaju biti ponuđena djela velikih umjetnika s kraja 19. i s početka 20. vijeka, koje predvodi francuski impresionista Pol Sezan.