Zdravi i dugotrajni ljubavni odnosi ovise o tri stvari

Lifestyle 08. feb. 201808:23 > 08:26
Podijeli:
Izvor: Pixabay

U početku veze uvijek su prisutni leptirići u trbuhu i zanesenost, ali što je potrebno da se prvotna strast pretvori u zdrav i dugotrajan odnos?

Naravno da je svaki odnos različit, ali postoje određeni ključni elementi za koje terapeut i psiholog John Kim vjeruje da su indikatori je li vaša veza predodređena za trajanje. Sve se svodi na stvaranje zdravog odnosa u kojem svaki partner ostaje neovisan i sposoban da pomakne svoj život u smjeru kojem želi. U nedavnom članku za Psychology Today, Kim objašnjava tri stvari koje su temelj za zdravu i dobru ljubavnu vezu.

Prostor za individualnost

Svaki partner u zdravom odnosu treba ono što Kim naziva “zasebnim spremnicima”, što znači da i dalje imaju vlastiti život. Kad zaboravite na svoj život, lako možete postati ”ovisnik” o boljoj polovici. Često se taj osjećaj brka s odanosti i ljubavlju, ali je zapravo u pitanju nezdrav odnos u kojem ne postoji mogućnost vođenja vlastitog života bez partnera. Stoga, posvetite se svojim željama, hobijima, interesima i svemu što ne mora pod obavezno uključivati vašu bolju polovicu.

Slične vrijednosti i ciljevi

Zdrava ljubav zahtijeva kretanje u istom smjeru. To znači da ćete biti podrška i brinuti, ali istovremeno dopuštati partneru donošenje vlastitih odluka. Jednako tako, to ide u smjeru da imate slične stavove, uvjerenja i ciljeve jer ako zajedno težite istim smjerovima, logično je da ćete si biti potpuna potpora i oslonac na putu da ih postignete.

Međusobno povjerenje

Privlačnost i kemija su iznimno važni, ali najbitnija stvar u svakoj vezi jest povjerenje. Ono nam daje sigurnost, osjećaj da se potpuno možemo prepustiti i vodi prema dugotrajnom odnosu u kojem nema preispitivanja, sumnji i nelagode, piše 100.posto.hr.