Broj orangutana na Borneu od 1999. godine pao za 100.000

Lifestyle 15. feb. 201818:57 > 18:59
Podijeli:
Izvor: Freeimages

Sveobuhvatna studija je pokazala da je broj orangutana na Borneu opao za više od 100.000 od 1999. godine, dok industrije papira i palminog ulja smanjuju džungle u kojima oni žive i povećava se broj smrtonosnih susreta s ljudima.

Rezultati istraživanja, koji će biti objavljeni u magazinu Current Biology, slažu se s odlukom Međunarodne unije za zaštitu prirode koja je 2016. godine stavila orangutane sa Bornea na listu kritično ugroženih vrsta.

Naučnici koji su sproveli istraživanje u periodu od 16 godina su podatak o broju ubijenih orangutana ocijenili kao “poražavajući”.

Krčenje i sječa šuma zbog drvne građe, palminog ulja, rudarstva i proizvodnje papira i dalje predstavlja glavni problem.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu “Sadašnja biologija”, pokazalo je i to da životinje “nestaju” iz područja koja su i dalje pokrivena šumama.

Glavni istraživač Instituta Maria Voigt izjavila je da je veliki broj orangutana jednostavno ubijen i da lovci ubijaju ove životinje jer im uništavaju usjeve, što predstavlja prijetnju koja je ranije potcijenjena.

Naučnici iz Instituta Maks Plank za evolucionu antropologiju i drugih insistitucija tvrde da su najdramatičniji padovi zabeleženi u područjima gde su tropske šume posečene i pretvorene u plantaže za palmino ulje, korišćeno u brojnim proizvodima široke potrošnje, ili korišćene za drvnu građu.

Međutim, broj orangutana je značajno opao i u šumama koje su sečene selektivnije.