Tamnopute žene imaju veći rizik za rak dojke

Lifestyle 11. feb 201515:38 > 15:46
Podijeli:
Izvor: Morguefile.com / Ilustracija

Rak dojke je najčešća vrsta raka kod žena širom svijeta, a rasa i etničko porijeklo izgleda da imaju uticaj na preživljavanje, čak i kada se bolest otkrije u ranoj fazi.

Iako se rak dojke često smatra bolešću razvijenih zemalja, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopćila da oko 50 posto onih kojima je ustanovljena dijagnoza raka dojke, a više od polovine onih koji umru od te bolesti, živi u manje razvijenim zemljama.

Kako prenosi Glas Amerike, sudeći prema podacima iz najnovije studije, SZO procjenjuje da je pola miliona žena umrlo od te bolesti tokom 2011. godine.  

Doktori i istraživači iz Ženske univerzitetske bolnice u Torontu proučavali su podatke više od 400 hiljada pacijenata sa rakom dojke u Americi tokom sedam godina pošto im je uspostavljena dijagnoza sa željom da saznaju da li rasa ili etničko porijeklo imaju ulogu u preživljavanju i ustanovili su da imaju.

Prema rezultatima njihovog istraživanja, u poređenju sa bijelim ženama, tamnopute žene imale su jedan i po do dva puta više šansi da umru od raka dojke, a žene kineskog ili japanskog porijekla oko upola manje šanse da umru od tog malignog kancera.

Ne postoje studije koje su upoređivale procenat smrtnosti između afro-američkih žena i onih u podsaharskoj Africi ili tamnoputih žena bilo gdje drugdje, ali doktori smatraju da su te grupe pod rizikom za dobijanje agresivne vrste raka dojke.