Kako prepoznati pokvarenu hranu bez gledanja na rok?

Lifestyle 02. apr 201816:55 > 18:04
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Rokovi trajanja na pakiranjima hrane često nas mogu zavarati pa tako možemo baciti hranu koja je još uvijek sasvim sigurna za konzumaciju.

Vaših 5 osjetila može vam reći puno više od roka trajanja na ambalaži, piše Net.hr.

Pojava plijesni

Kada sloj plijesni prekrije komad mesa, mliječni proizvod ili povrće to je znak da se morate pozdraviti s tom hranom. Preporučuje se da bacite hranu čim primijetite da se plijesan počela pojavljivati. 

Pojava vlažnog sloja

U tom slučaju nemojte kušati hranu da provjerite kakav je okus. Osobito je opasno pokvareno meso, ali i povrće koje je dobilo sluzavi premaz. 

Promjena teksture

Promjene u teksturi najčešće možemo primijetiti na mliječnim proizvodima koji su se počeli kvariti. Međutim, ne bi trebali baciti svu hranu kod koje su se počele događati promjene teksture. Primjerice, jabuke i drugo voće koje je postalo mekano može se iskoristiti za izradu kompota ili džema.

Gubitak boje

Ako se s gubitkom boje pojavio i vlažan sloj na mesu, u tom slučaju meso više nije sigurno za konzumaciju. Slično vrijedi i za voće i povrće – ako je počelo gubiti boju to je najčešće znak da je bilo izloženo zraku, međutim krumpir koji je počeo dobivati zelenkastu boju najbolje je odmah baciti.

Ustajali miris

Kada niste sigurni je li hrana pokvarena pomirišite ju! Ako je miris neobičan i razlikuje se od mirisa koji je imala kada ste ju tek kupili hrana se vjerojatno pokvarila. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.