Najkraći test inteligencije većini je pretežak, a vama?

Lifestyle 05. apr 201812:46 > 16:01
Podijeli:
Izvor: Wikipedia

Svi žele znati jesu li inteligentni, zbog čega su brojni testovi inteligencije koji se mogu pronaći online jako popularni.

Kognitivni test refleksije (CRT) nazvan je najkraćim testom inteligencije jer se sastoji od samo tri pitanja, a otkriva vašu sposobnost identifikacije jednostavnih problema koji su zapravo teži nego što se čini. Što ih brže riješite, to ste inteligentniji.

Ta tri pitanja su:

1. Palica i loptica zajedno koštaju 110 KM. Palica košta 100 KM više od loptice. Koliko košta loptica?

2. Ako pet strojeva u pet minuta napravi pet proizvoda, koliko je potrebno da sto strojeva napravi sto proizvoda.

3. U jezeru se nalazi otok od lopoča. Svakog dana površina otoka se udvostručuje. Ako je potrebno 48 dana da otok prekrije cijelo jezero, koliko dana je potrebno da prekrije pola jezera?

Odgovori većine ljudi su:

1. Deset KM

2. Sto minuta

3. 24 dana

Ti odgovori su netočni.

Točni odgovori su:

1. Pet KM. Dakle, palica košta 105 KM, što je za sto kuna više od cijene loptice, a zbroj cijena iznosi 110 KM.

2. Potrebno je pet minuta da se napravi 100 proizvoda.

Ako pet strojeva u pet minuta napravi pet proizvoda, jednom stroju je potrebno pet minuta za jedan proizvod. Dakle, sto strojeva, sto proizvoda u istom roku.

3. Potrebno je 47 dana, jer se već sljedećeg dana otok udvostručuje.

U anketi koja je provedena s ovim pitanjima, od 3.500 ispitanika njih 33 posto odgovorilo je na sva tri pitanja netočno, a 83 posto odgovorilo je pogrešno na zadnje pitanje.

Iako ovaj test ima svojih nedostataka, samo 48 posto studenata jednog od najtežih fakulteta na svijetu, MIT-a, uspjelo je odgovoriti na sva pitanja točno, piše index.hr.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.