Šta se desilo sa škotskim čudovištem iz Loch Nessa?

Lifestyle 13. feb 201516:16 > 16:22
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com / Ilustracija

Zloglasno čudovište iz Loch Nessa Nessie nije viđena već više od godinu dana.

BBC piše da prvi put u 90 godina nije zabilježeno pojavljivanje ovoga čudovišta.

Gary Campbell bilježi svako pojavljivanje Nessie i kaže kako je u posljednjih 18 mjeseci niko nije uočio. On bilježi pojavljivanje Nessie posljednjih 17 godina, a također posjeduje zapise iz 1500. godine.

“Ovo je veoma uznemirujuće jer ne znamo gdje je nestala. Broj pojavljivanja se smanjio od početka ovog stoljeća, a ovo je prvi put u skoro 90 godina da Nessie niko nije vidio”, kazao je Campbell.

LiveScience kaže kako su novosti o ovom čudovištu počele kružiti prije jednog stoljeća, odnosno 1933. godine kada su lokalne novine objavile priču o monstruoznoj čudovišnoj glavi koja je privukla svjetsku javnost. Nekoliko godina nakon toga, čudovišto je uslikao jedan fotograf koji je bio proglašen prevarantom. Ranija zabilješka od ove, doseže u 565. godinu prije Krista, a legenda kaže da je Sv. Columba prestrašila i otjerala ovo čudovište.

Postoji nekoliko mitova o čudovištu iz Loch Nessa, a jedan od njih je da je ta vodena zvijer sa dugim vratom, ustvari vodeni dinosaur.

Prošle godine su ljudi primijetili čudno oblikovan zakrivljen vrat koji je izvirao blizu Magnetic Islanda u Australiji, a povezivali su ga sa škotskom Nessie. Međutim, neki kažu da je to samo napola potopljen brod koji je zamijenjen za mitsko čudovište.

“Do sada je 1.036 puta bila zabilježena, a nekoliko ih je bilo i u 2012. godini. Ubijeđen sam da je Nessie jednostavno uzela malo vremena za sebe i da će se vratiti sa osvetom ove godine”, rekao je Campbell BBC Newsu.