Umjetnička zbirka na prodaju za 85 miliona dolara

Lifestyle 07. okt 201409:29 > 09:33
Izvor: www.masterworksfineart.com

Jedna od najznačajnijih privatnih zbirki umjetnina 20. stoljeća koju su prikupili vodeći svjetski kolekcionari mogla bi postići cijenu veću od 85 miliona dolara na aukciji koju sljedećeg mjeseca održava kuća Sotheby's.

Aukciju će otvoriti platno Marka Rothka iz 1951. “No. 21 (Crveno, smeđe, crno i narančasto),” koje bi po procjenama stručnjaka aukcijske kuće moglo postići cijenu veću od 50 miliona dolara.

Djela Andyja Warhola, Pabla Picassa, Salvadora Dalija i drugih vrhunskih umjetnika iz zbirke Pierra i Sao Schlumberger također će biti ponuđena na prodaju u novembru.

Zamjenik direktora evropske filijale Sotheby'sa Oliver Barker kaže kako je zbirka rezultat “jedinstvene estetike koja je iznikla iz evropskih korijena kolekcionara i njihovog kasnijeg američkog iskustva”. Barker kaže kako je dvojac proizveo jednu od najvažnijih privatnih zbirki današnjice.

Pierre Schlumberger bio je francuski naftni magnat čiji je otac jedan od utemeljitelja firme Schlumberger Limited, najveće svjetske nafne firme u 1926. Par se vječao 1961. i Sao Schlumberger održavala je bliske veze s umjetnicima nabavljajući djela poput Warhola i Rothka.

Oni su bili pokrovitelji Pompidou centra u Parizu, Muzeja savremene umjetnosti u New Yorku, a pomogli su finansijski i obnovu Versaillesa.

Zbirku koja sadrži 90 umjetnina prodaju nasljednici preminulog para.