Sarajevo i Zagreb obilježavaju Valentinovo, Beograd ne slavi

Lifestyle 14. feb 201512:37 > 12:42
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Ulice glavnih gradova država regije, Sarajeva, Zagreba, Beograda, Podgorice danas krase posebni pokloni, uglavnom baloni u obliku srca i cvijeće u znak obilježavanja Dana zaljubljenih, 14. februara.

Posebna je atmosfera. Mnogi kupuju poklone za svoje partnere. Zaljubljeni parovi širom svijeta trude se na Valentinovo partneru posvetiti još više pažnje nego inače, pokazati svoje osjećaje i iznenaditi ih romantičnom gestom.

Mnogi parovi će 14. februara proslaviti najčešće romantičnim izlascima, razmjenjivanjem poklona. Valentinovo je, uz Dan žena, dan i kada se kupuje najviše cvijeća. Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 miliona ruža. U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko hiljadu ljubavnih pisama za Juliju.

Zagrljeni parovi šetaju Sarajevom

Romantično je na ulicama bh. prijestolnice Sarajeva. Brojni parovi zagrljeni šetaju centralnim gradskim ulicama, a izlozi mnogih trgovina okićeni su srcima, ljubavnim porukama. Sarajlija Muamer darovao je supruzi buket ruža i istakao kao će večeras u kino, pa na večeru. Haris i Srđan dugogodišnji su prijatelji, pa i poklone svojim djevojkama jutros tražili su zajedno.

„Naći ćemo nešto, obradovati naše drage, pa na olimpijsku Bjelašnicu na dernek“, kroz smijeh istakli su Haris i Srđan.   

Za razliku od Sarajeva, Danu zaljubljenih u Srbiji ne pridaje se prevelika važnost. Iako ima onih koji ga obilježavaju i kupuju poklone svojim partnerima, više je onih koji ne slave svetog Valentina, već pravoslavnog sveca, zaštitnika vinogradara svetog Trifuna.

„Svetog Valentina ne slavim, ali svetog Trifuna da, kao dan vinogradara“, rekla je gospođa iz Beograda.

Sa njom se slaže i beograđanka Snežana Lukić, koja je navela:

„Ne slavim. Svetog Trifuna i vinogradarsku slavu slavim, to je važnije. Za mene je svaki dan Dan zaljubljenih, ali sveti Trifun je samo jednom u godini.“

Beograđani koji ovaj dan ne povezuju sa vjerskim praznicima iznijeli su drugačije razloge zbog kojih ga ne slave. Dok studentkinja Mila Pavlović ne pridaje veliku pažnju tom danu i provodi ga spontano, njena kolegica Magdalena smatra da je svaki dan Dan zaljubljenih.

„Pa ne slavim baš. Svaki dan je dan zaljubljenih, ako ste dovoljno zaljubljeni“, rekla je Magdalena.

Gospodin Živorad Kostić naveo je da 14. februara svake godine ima razloga za slavlje, ali ono nije povezano sa Valentinovim.

„Nisam nikada slavio, nemam običaj. Dan zaljubljenih ne slavim, ali u suštini sutra slavim kćerkin rođendan“, rekao je Kostić.

Anketa koju je ekipa Anadolije uradila povodom proslave 14. februara, pokazala je da u većini Beograđani ne slave Dan zaljubljenih, a jedan od sagovornika je kazao da će bez obzira na obaveze pokušati da sa svojom djevojkom obilježi ovaj poseban dan.  

„Devojka mi radi tako da vidjet ćemo kada završi sa poslom pa kasnije, ali nešto ćemo da smislimo. Svakoga dana treba da bude pažnja prema djevojci koju zaslužuje, ali eto to je nekako malo poseban dan“, rekao je Milenko Klasnić.

Dan zaljubljenih prava je prilika da partneri koji su zaljubljeni razmijene poklone, a mnogo zaljubljenih se upravo na ovaj dan odlučuje da stupi u bračne vode.

Povećana prodaja poklona u Podgorici

Izlozi butika i prodavnica u Podgorici ovih dana su prepuni poklona koje uglavnom mladi ljudi kupuju svojim partnerima. Ono što je karakteristično jeste da je većina poklona u obliku srca.

Student Ervin Omeragić Dan zaljubljenih provešće sa svojom djevojkom. Ipak, u izjavi nije htio otkriti kako će provesti ovaj dan.

„To je iznenađenje, i ne bih da ga pokvarim“, kaže Ervin.

Tanja iz Podgorice kaže da neće biti ništa drugačiji od ostalih dana.

„Sasvim normalno, kao i svaki drugi dan“, ističe Tanja.

Šetajući ulicama glavnog grada Crne Gore, nailazimo na stariji bračni par koji se drži za ruke. Kažu da se ranije nije obilježavao Dan zaljubljenih, kao što je sada slučaj.

„U posljednje vrijeme se slavi ovaj praznik“, kaže stariji gospodin, koji na pitanje da li će nešto kupiti svojoj supruzi odgovara:

Naravno, kupit ću joj šta god hoće“, kazao je ovaj šarmantni Podgoričanin.

Njegova supruga ističe da nije bitan poklon na ovaj dan, već ljubav.

„Zajedno smo u braku 52 godine, uvijek smo zajedno“, kaže starica.

Naime, i brojni Zagrepčani slave Valentinovo, a vidi se to po prodaji ruža u gradu i po djevojkama koje s osmijehom i sa crvenom ružom u ruci šeću po gradu. Nerijetko je vidjeti i stariji par u šetnji koji zastane kako bi muškarac kupio svijet za svoju suprugu.

Najljepši dan u životu

Gospođa Vlasta kaže kako bi Dan zaljubljenih trebao biti najljepši dan u životu.

„Ne samo jedan dan, cijeli život bi trebao biti Dan zaljubljenih. To je ljubav muškarca i žene po mome mišljenju. Međutim, mnogi se tokom života svade, rastaju… i kad izgubite dragu osobu onda tek shvatite što je ljubav i što je Valentinovo“, kazala je Vlasta.

„Volite se svaki dan jer ljubav nema granica“, poručila je Zagrepčanka Vlasta.

Djevojka Ivona kaže kako joj Valentinovo ne predstavlja ništa posebno, da joj je taj dan isti kao i svaki drugi.

„Možda malo više prodaje ruža svagdje po gradu, ali meni je to kao i svaki dan. Volim Valentinovo kao i svaki dan“, poručila je Ivona.

Vinko ne slavi Valentinovo koje je za njega samo marketinški trik:

„Marketinški trik da bi se prodalo cvijeće, da bi se prodalo ovo-ono i tako dalje!“

Najpoznatija legenda o nastanku praznika zaljubljenih potječe iz Rima gdje je živio svećenik Valentin. Tadašnji car Klaudije Gotski naredio je da se njegovi vojnici ne smiju ženiti ili zaručivati. Međutim, svećenik po imenu Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli. 14. februara Valentin je pogubljen.