Bez noge takmiči se u plivanju, skijanju, fudbalu i košarci

Lifestyle 15. feb 201516:09 > 16:11
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Trener plivanja Feyyaz Gozacik iz turskog grada Kayserija rođen je bez noge, ali to mu nije prepreka da se bavi mnogim sportovima, a brojni se dive njegovim vještinama na sportskim terenima.

Ovaj 25-godišnji trener plivanja u Sportskom omladinskom društvu u Kayseriju živi sportskim duhom i nedostatak desne noge prevazišao je borbenim duhom.

Nakon što je diplomirao na Fakultetu za sport i fizičku kulturu na Univerzitetu Erciyes, Gozacik se bavio ronilačkim sportom i košarkom u kolicima, a trenutno je reprezentativac turskog nacionalnog fudbalskog tima amputiraca, te kao trener plivanja pomaže invalidima.

U posljednje vrijeme je odlučio da se počne baviti i skijanjem i za kratko vrijeme je bravurama na skiji počeo ubirati simpatije posjetilaca skijaškog centra u Erciyesu.

„Sport je moj život. Invalid sam od rođenja i ne znam zašto je to tako. Neki su mi govorili da moj slučaj ima veze sa katastrofom u Černobilu, ali nemam nikakve nalaze za to. Kao dječak sam se molio da budem sportista i Bog mi je uslišao molitve. Sada treniram i skijanje i pripremam se za Paraolimpijske igre. Pomažem drugim invalidima i ohrabrujem ih da se bave sportom, kao i drugim društvenim djelatnostima da se tako izbore za svoj status u društvu“, kazao je Gozacik.

Ukazujući da je najmlađe od sedmoro djece u porodici, Gozacik je kazao da mu je porodica uvijek pružala maksimalnu podršku, iako finansijski nisu imućni.

Podsjećajući se na teške dane kada je upisao fakultet, Gozacik je kazao da su ga i profesori gledali sa čuđenjem i zapitkivali kako će uspjeti bez noge.

„Sada im na terenu odgovaram da trčim, plivam i bavim se  svim sportovima. Majka i rahmetli otac su me uvijek podržavali, ali majku ne vodim na svoje mečeve jer uvijek plače. Nisam joj ni rekao da skijam, jer bi je i to brinulo. Ona uvijek plače kad padnem i na utakmicama je uvijek tužna zbog mog hendikepa. Vremenom se, ipak, navikava. Njena podrška nikada nije bila upitna“, kazao je Gozacik.

O izazovu kojeg je prihvatio učeći skijanje, Gozacik kaže da jeste opasan i težak sport, no da je i njegov život takav i da tako želi ohrabriti sve koji se boje stati na skije.