Pet čestih pogrešaka koje pravimo služeći se mikrovalnom

Lifestyle 20. maj 201814:26 > 14:30
Podijeli:
Izvor: Morgue File/Ilustracija

Polemike o tome je li hrana iz mikrovalne pećnice zdrava ili ne traju otkako se pojavila na tržištu.

Ipak, sudeći prema istraživanjima stručnjaka nema potrebe za brigom.

“Mikrovalna pećnica jelima ne dodaje ništa osim topline i nije opasna po zdravlje”, kaže nutricionistica Margret Morlo. No ono što čini je smanjivanje broja vitamina, osobito C i B9.

Da bismo iskoristili ono najbolje iz mikrovalne i pritom izbjegli kuhinjske nezgode mudro se pridržavati uputa stručnjaka.

Posuda pogrešnog oblika

Podgrijavanje hrane u četvrtastim posudicama nije dobra ideja jer kutovi privlače više energije od ostalih dijelova. Ne želite li da tjestenina postane mjestimično prekuhana, radije se poslužite tanjurom na koji prebacite hranu..

Soljenje prije podgrijavanja

Energiju iz mikrovalne privlači sol pa je bolje začiniti hranu prije ili nakon stavljanja u pećnicu. Previše soli će dodatno isušiti hranu prilikom zagrijavanja zbog čega više neće biti sočna.

Grijanje tvrdo kuhanih jaja

Zagrijavanjem tvrdo kuhanih jaja raste količina pare u unutrašnjosti koja nema kamo izaći pa jaje može eksplodirati.

Paljenje prazne pećnice

Ne palite mikrovalnu pećnicu kad ničega nema u njoj. Zbog ove greške pećnica bi se mogla pregrijati i pokvariti.

Ignoriranje tipke za pauzu

U žurbi je najmanje što želimo produljiti vrijeme odleđivanja ili grijanja hrane, ali stiskanje pauze smanjuje rizik od pokvarenog želuca. Svakih nekoliko minuta izvadite hranu, promiješajte je kako bi toplina ravnomjerno uništila bakterije i vratite je natrag u pećnicu, piše Pun kufer.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.