10 savjeta za čišćenje nakon kojih nije potrebna "generalka"

Lifestyle 21. avg 201810:31 > 10:41
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Čišćenje ne mora uvijek biti zamorno i oduzimati puno vremena. Usvojite li neke od jednostavnih navika poput multitaskinga u kuhinji ili svakodnevnog pospremanja kreveta, mogli biste brzo zaboraviti kako izgleda "generalka".

1. Počistite za sobom prije nego što odete u krevet

Upalite perilicu za pranje suđa, pospremite prljavo rublje, dovedite prekrivače i jastuke na dvosjedu u red…

2. Ne gomilajte nepotrebne predmete po domu

Ako predmeti u domu nemaju svoje mjesto, povlačit će se posvuda i samo smetati. Želite li imati uredan dom, morate se riješiti viška.

3. Nemojte odgađati čišćenje i pospremanje

Nepisano pravilo glasi da se sve ono za što je potrebno do dvije minute, treba napraviti odmah. Rješavajući se manjeg nereda odmah, izbjeći ćete veliko i zamorno čišćenje kasnije.

4. Napravite popis stvari koje morate obaviti
Kako bi bili produktivni sastavite listu najvažnijih dnevnih kućanskih obaveza. Fokusirajte se na dovršavanje zadataka, jedan po jedan, a ono što ne stignete jednostavno prebacite na vrh sutrašnje liste.

5. Rasporedite zadatke na sve ukućane
 Rasporedite zadatke na sve ukućane. Djecu možete stimulirati tako da za svaki obavljeni zadatak dobiju skromnu nagradu.

6. Stvari vraćajte na njihovo mjesto
To će vam dugoročno uštedjeti puno vremena i smanjiti stres. Nemojte odgađati sitne radnje, pa će vam dom biti uredniji te ćete izbjeći situacije vječne potrage za nekim stvarima.

7. Čistite tijekom kuhanja
Multitasking za vrijeme kuhanja jedna je od poželjnijih navika, jer u kuhinji stvari najlakše izmaknu kontroli. “U hodu” bacajte smeće u kantu, brišite radne površine, a posude stavljajte u perilicu čim ih više ne koristite…

8. Spremajte odjeću
S odjećom nastaje problem jer smo najčešće u žurbi kada biramo što ćemo obući, a nakon radnoga dana iznošene komade ostavljamo posvuda. Hrpa odjeće stvarno izgleda neuredno. Zato ju vraćajte na mjesto, izbjegavajte slaganje na stolce i fotelje…

9. Pospremite krevet svaki dan
Pospremanje kreveta svako jutro jednostavan je zadatak.

10. Redovito usisavajte
Usisavanje je vjerojatno jedan od najbržih kućanskih poslova. Dva do tri puta na tjedan bit će dovoljno kako biste izbjegli duže usisavanje vikendom, piše zadovoljna.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.