Piloti otkrili što nikad ne govore putnicima

Lifestyle 23. okt 201817:55 > 17:58
Podijeli:
Izvor: AFP/Juan Mabromata/Ilustracija

Da je posao pilota zahtjevan ne bi nikoga trebalo iznenaditi. Usto postoje mnoge opasnosti s kojima se suočavaju tijekom leta, a koje obično ne žele otkriti putnicima kako ih ne bi uznemirili.

Tako je na Quori pokrenuta tema nakon što je netko pitao pilote što znaju o letenju a što nikad ne bi rekli svojim putnicima. Jedan je pilot Steve Wysocki tako priznao da se ponekad zbuni kada treba pronaći zračnu luku jer “dolje ima puno svjetala”. Nije baš ugodna pomisao, zar ne?

Više pilota reklo je kako nikad putnicima ne bi otkrili koliko turbulencije doista mogu biti opasne. Upozoravaju na važnost vezanja pojasom čak i kada se možda ne čini da je potrebno. “Budite labavo vezani cijelo vrijeme! Osim ako ne želite doživjeti zanimljiv pogled dok ste pritisnuti na strop. Pravi problem nije kad završite na stropu, već kada padnete nazad na naslone i kolica s hranom i slomite ruke, rebra ili kralježnicu”, komentirao je pilot Ron Wagner.

“Istina je da se turbulencija može pojaviti u bilo kojem trenutku bez upozorenja, čak i ako se čini da se nikad ne pojavljuje. Ako piloti kažu da sjednete i vežete se, ozbiljni su”, rekao je Dan Larsen.

Pilot Air Chine Verix Lin rekao je da putnicima nikad ne bi rekao ako dođe do terorističke prijetnje o navodnoj bombi na letu. Smatra da bi neki putnici poludjeli od straha, neki bi se pravili pametni pa pokušali naći bombu, a neki bi se možda čak toliko uplašili da bi pokušali otvoriti vrata za nuždu – usred leta.

Novi pilot Andy Kerr pak putnicima ne otkriva starost zrakoplova, a Paul Show drži jezik za zubima kada je riječ o jednom bitnom detalju o maskama za disanje. “Te maske traju samo deset minuta, a razlog zašto ih morate povući je da pokrenete gorenje koje proizvodi kisik: pokrećete požar”, rekao je Shaw.

Piloti su također otkrili da putnicima ne govore o tome koliko se rijetko zrakoplovi temeljito čiste, koliko piloti malo zarađuju…, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.