Posljedice pomicanja sata unazad na koje trebate pripaziti

Lifestyle 28. okt. 201812:16 > 12:21
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Pomicanje sata za 60 minuta unazad čini se kao poprilično mala stvar, no ta promjena zapravo može utjecati na nas i naš organizam.

Promjena sata, odnosno pomicanje sata unazad za 60 minuta stvarno ima fizički utjecaj na nas. No, za većinu ljudi ipak je riječ o manjim promjenama.

Kada se ciklus dan-noć mijenja, onda se zajedno s njime mijenja i naš biološki ritam kako bi mu se prilagodio. Tada će u tijelu doći do manjih promjena jer su većina naših hormona i ponašanje, san, glad, razina energije i imunološki sustav vezani uz naš tjelesni sat na koji utječe ciklus dan-noć.

Srećom, ako osjetite fizičku promjenu, ona će trajati svega nekoliko dana i onda ćete se ponovno osjećati normalno.

No, dobro je znati kako to pomicanje sata unazad može utjecati na nas.

1. Nemiran san

Iako “dobijemo” sat više, kvaliteta sna se zapravo pogoršava s pomicanjem sata unazad. Puno su veće šanse da će se osoba prvih nekoliko noći češće buditi, što može dovesti do preranog ustajanja, snižene opreznosti i pojačanog stresa. Pročitajte i 7 savjeta uz koje ćete zaspati u roku od deset minuta.

2. Smanjena sigurnost u prometu

Nemiran san uzrokuje neispavanost, a zbog osjećaja umora vozači puno lakše gube koncentraciju te su im reakcije usporene. Ako se osjećate neispavano, svakako popijte šalicu kave prije nego što ćete sjesti u auto, piše zadovoljna.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.