Žene u nekim slučajevima imaju veći rizik od infarkta

Lifestyle 11. nov. 201808:57 > 09:04
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Žene koje puše, boluju od dijabetesa ili visokog krvnog tlaka imaju veći rizik od srčanog udara nego muškarci s istim tegobama.

Pokazalo je to opsežno istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, na Sveučilištu Oxford, a koje je obuhvatilo pola milijuna odraslih osoba u dobi od 40 do 69 godina, piše BBC. 

Ipak, muškarci općenito imaju tri puta veći rizik da će doživjeti srčani udar nego žene, no ako žene boluju od spomenutih tegoba i bolesti te žive nezdravim načinom života, tada su u rizičnoj skupini od muškaraca, navodi se u zaključcima istraživanja objavljenom u BJM-u.

Istraživanje je trajalo sedam godina, a tijekom tog razdoblja 5,081 osoba je doživjelo prvi srčani udar, a jedna od tri osobe koje su doživjele srčani udar, bila je žena. Žene koje puše imaju tri puta veći rizik da dožive srčani udar u odnosu na žene koje ne puše, dok se kod muškaraca rizik pušenjem udvostručava. Visoki krvni tlak povećava rizik kod žena za 83 posto u odnosu na muškarce s istom tegobom. 

Žene koje boluju od dijabetesa tipa 1 i 2, imaju veći rizik od srčanog udara u odnosu na muškarce koji boluju od iste bolesti. Znanstvenici tvrde kako ne znaju kako su spomenute bolesti povezane s povećanim rizikom kod žena u odnosu na muškarce te će biti potrebno dodatnih istraživanja u potrazi za odgovorima, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.