Šta se dešava u vašem tijelu ukoliko mrzite posao koji radite

Lifestyle 21. jan 201914:48 > 14:54
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Većina zaposlenih ljudi ima loše dane tokom radnog vremena, ali postoje znakovi koji ukazuju na to da biste trebali pripaziti da se loš dan ili sedmica na poslu ne pretvori u ogromni stres koji bi vam mogao naštetiti zdravlju.

Vaše tijelo može znati da ste ugroženi te vam slati signale da niste dobro, a ovo su neki od njih.

Ne možete spavati

Nekoliko neprospavanih noći nije zabrinjavajuće, ali ukoliko postane šablon, mogao bi to biti znak da stres na poslu postaje “toksičan”.

Imate glavobolje

Ukoliko vaše radno mjesto vidite kao zonu opasnosti, to čini vaše mišiće napetima. Hronična tenzija u vratu, ramenima i glavi može biti povezana sa migrenama.

Vaši mišići su bolni

Ako vam je posao postao toksičan, to se može opisati kao borba sa divljim tigrom za stolom koji radite. To dovodi do toga da vaš mozak pod prijetnjom puni sistem adrenalinom i drugim hormonima stresa.

Ako uvijek pišete mailove sa napregnutim ramenima i stisnutim čeljustima, to može biti znak da vaš posao loše utječe na vaše zdravlje.

Mentalno zdravlje postaje gore

Ukoliko imate osjećaj da je vaš šef uvijek protiv vas, vaše mentalno zdravlje plaća cijenu. Analiza iz 2012. godine je povezala percepciju organizacijske nepravde sa zdravstvenim tegobama radnika kao što su prejedanje i depresija.

Češće se razbolijevate

Ako stalno “hvatate” prehladu, razmislite o tome šta mislite o vašem poslu. Mnogo istraživanja je pokazalo da hronični stres može kompromitovati imunološki sistem te vas tako učiniti više osjetljivim na bolesti.

Imate bolove u stomaku

Probavne smetnje, zatvor i nadutost mogu biti povezani sa stresom jer stres mijenja crijevne bakterije što naposljetku utječe i na raspoloženje.

Šta možete učiniti da to poboljšate

Napravite pauzu. Druženje izvan radnog mjesta, meditacija i vježbanje mogu pomoći u rješavanju simptoma stresa.

Promijenite negativno mišljenje. Jedan od principa kognitivne terapije ponašanja je taj da način razmišljanja može promijeniti kako se osjećate.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.