Radna sedmica od četiri dana hit u Velikoj Britaniji

Lifestyle 14. mar. 201911:46 > 11:51
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Radna sedmica koja se sastoji od četiri radna dana postala je hit u Velikoj Britaniji - manje kompanije prebacuju svoje poslovanje na skraćeni rok vjerujući da će poboljšati produktivnost radnika.

U posljednjih šest mjeseci neke kompanije poput Synergy Vision specijalizovane za komunikaciju u medicinskom sektoru, Elektra Lightening, koji dizajnira rasvjetne uređaje, te raznih proizvođača donjeg rublja i tehnike prešli su na četvorodnevnu radnu sedmicu.

Radnicima se sviđaju dugi vikendi od tri dana, pa se tokom radnih sati više zalažu, navode konsultanti u Elektro Lighteningu, a prenosi Guardian.

Dva dana vikenda nisu bila dovoljna za oporavak od stresne sedmice, smatraju mnogi zaposleni.

Zato rad od ponedjeljka do četvrtka za njih znači – kraj nakupljenog umora.

Istovremeno, ojačali su radni moral i energiju zaposlenih, a zbog osjećaja da je svaki sat posla važan poboljšana je i produktivnost.

Ideja o skraćenoj radnoj sedmici u Velikoj Britaniji tiče se ekonomskih, društvenih, zdravstvenih i tehnoloških razloga.

Preopterećenost poslom dovodi do hiljada radnika koji boluju od depresije svake godine, a prekovremeni rad dodatno otežava balansiranje između karijere i brige o porodici.

Zbog utvrđivanja uticaja koje bi prebacivanje sa pet na četiri radna dana moglo imati na britansku ekonomiju, ministar finansija u sjeni i član Laburističke stranke John McDonnell naručio je istraživačku studiju.

Istovremeno, Škotska nacionalna stranka raspravljaće o uvođenju četvorodnevne radne sedmice u Škotskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad