Upozorenje stručnjaka: Keto dijeta može biti opasna za žene

Lifestyle 01. apr. 201911:53 > 12:23
Podijeli:
Izvor: Unsplash (ilustracija)

Ljudi širom svijeta oduševljeni su keto dijetom koja se bazira na niskom udjelu ugljikohidrata. No, uprkos ogromnoj popularnosti ove prehrane, stručnjaci i ljekari i dalje su zabrinuti za posljedice dugotrajne keto dijete.

Istraživanja su pokazala da ako se dugotrajno hranite prateći smjernice keto dijete, to može uzrokovati probleme s kardiovaskularnim i jetrenim zdravljem. Novo istraživanje sugeriše da bi žene trebale biti posebno oprezne pri usvajanju ove prehrane jer dijeta može imati ozbiljne nuspojave.

Na godišnjem sastanku društva endokrinologa sa Univerziteta Iowa, tijela muškaraca i žena različito reagiraju na ketogenu dijetu. Istraživanje je provedeno na miševima, a pokazalo se da ženke miševa nisu doživjele tako značajan gubitak masnoće kao muškarci i da je veća vjerovatnost o smanjenoj kontroli šećera u krvi. Rezultat ove još neobjavljene studije objašnjava razlike u postotku uspješnosti prehrane.

Glavni voditelj istraživanja Jesse Cochran, rekao je da je teško tačno reći kako bi pojedinac mogao reagirati na keto dijetu. Stoga je bitno posavjetovati se s ljekarom i dijetetičarom prije odluke o početku ovakve prehrane. I dok mnogi muškarci i žene na internetu hvale ovaj način prehrane kao način uz pomoć kojeg su “uspješno” smršavjeli i izgubili neželjene kilograme, rezultati istraživanja ne idu tim tvrdnjama u prilog, piše Večernji list.

Nekoliko studija koje su se usredotočile samo na žene, pokazale su da ne postoji korelacija između odricanja konzumacije ugljikohidrata i gubitka težine. Dijetetičari su također upozorili da nema dovoljno podataka za tvrdnju da je dijeta potpuno bezopasna. Potencijalni rizici ove prehrane uključuju probleme s jetrom i bubrezima, nedostatnom količinom nutritivnih namirnica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad