Ako često osjećate neugodan smrad u kuhinji, vjerojatno imate 'septičke' mušice

Lifestyle 03. jun 201911:37 > 16:57
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Ako često osjetite miris koji dopire iz vaše kuhinje, problem vjerojatno nije samo u iznošenju smeća. Takozvane septičke muhe česta su pojava tijekom ljetnih mjeseci, a često znaju prouzrokovati vrlo neugodan miris.

Ove mušice znaju poleći i do 200 malih jaja, što može uzrokovati pravu zarazu, prenosi Večernji list. 

Septičke muhe razmnožavaju se u vlažnim kantama za smeće, cijevima, a mogu živjeti u bilo kojem izvoru vode – čak i u pitarima za cvijeće. Vrlo malo vode im je potrebno za polaganje jajašaca, tako da je od presudne važnosti obrisati sve površine u kući, te držati vaše izvore vode čistima. Napominje se kako tisuće njih može biti prisutno u vašim domovima, da toga niste ni svjesni. U toj fazi obično počinju proizvoditi neugodan miris koji će vam biti najbolji pokazatelj njihova prepoznavanja.

Preporučuje se i napraviti zamku ovim napastima, a možete je pripremiti i sami. Napunite zdjelu jednakih omjera šećera, vode, octa, bijelog vina i pet do deset kapi deterdženta za pranje. Ostavite zdjelu preko noći, te ujutro provjerite koliko ih se ‘udavilo’ u ovoj ubojitoj smjesi. Možete ih i dehidrirati stavljanjem soli, sode i octa u odvod. Prolijte ovu smjesu po odvodu tijekom noći, a ujutro ulijte lonac kipuće vode u odvod kako biste ih rastjerali.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad