Svjetski Dan zdravlja: Sigurna ishrana i zdrav životni stil

Lifestyle 07. apr 201507:51 > 07:55
Podijeli:
Izvor: morgueFile

Sarajevo i Banja Luka su i ove godine domaćini akcije koju Asocijacija XY tradicionalno organizuje povodom obilježavanja 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja.

Tako će Asocijacija XY u saradnji s Udruženjem za razvoj i promociju sporta, kulture i turizma “Naš tim” Svjetski dan zdravlja u Sarajevu obilježiti danas edukativno-zabavnim aktivnostima na Trgu djece Sarajeva, od 11.00 do 14.00 sati.

Uz ovogodišnji globalni slogan “Sigurna hrana” sarajevska akcija će biti održana i pod motom “Olimpijsko zdravlje, olimpijski sport” i usredotočena na podizanje nivoa svijesti građana o važnosti očuvanja zdravlja i promovisanje zdravih životnih stilova kroz pružanje informacija o temama vezanim za zdravu i sigurnu ishranu i fizičku aktivnost, s akcentom na olimpijski sport – skijanje.

Uz volontere, edukatore i uposlenike Asocijacije XY, te uspješne mlade bh. skijaše, državne prvake u ukupnom poretku u kategoriji Ciciban-članove Udruženja “Naš tim”, akciju će prisustvom podržati i dr. Amela Penava, koja će građanima pružiti stručne informacije o značaju stjecanja zdravih navika u ishrani i konzumiranja kvalitetne, sigurne i nutriciono bogate hrane, te generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić, direktor EYOF-a Samir Avdić i generalna sekretarka Skijaškog saveza BiH Jelena Dojčinović.

U okviru planiranih aktivnosti, građanima Sarajeva će biti podijeljeni i informativni leci i svježe voće.

Akcija će danas biti održana i u Banja Luci, gdje će biti organizovana rekreativna šetnja na Banj brdo s polaskom u 11.00 sati ispred fabrike obuće “Bema”.

Volonteri Asocijacije XY tom akcijom žele promovisati zdrave životne stilove kod mladih ljudi i potaknuti mlade ljude iz Banja Luke da se bave rekreacijom i fizičkim aktivnostima na otvorenom“, navode organizatori.

Učesnike akcije očekuje diskusija o zdravoj ishrani kod mladih i zdrava užina po završetku šetnje.

Svjetski dan zdravlja,7. april, prilika je za dodatnu promociju zdravlja organizovanjem različitih događaja i akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, koje treba poduzeti s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja zdravlja.

Svake godine Svjetski dan zdravlja posvećen je određenoj zdravstvenoj temi s odabranim sloganom, a ovogodišnja tema jeste sigurna hrana.