Dva razloga zašto je obvezno oprati robu prije prvog nošenja

Lifestyle 05. jul 201908:20 > 08:26
Podijeli:
Izvor: Daniel Leal-Olivas / AFP

Nakon kupnje predivne haljine, bluze ili hlača većina ljudi želi što prije obući taj novi komad, ali ako imaju tu naviku trebali bi dobro razmisliti što s tim komadom odjeće još na sebe stavljaju - izmet insekata, prašinu, a s njima i potencijal za dobivanje osipa ili, još gore, neke bolesti.

Iako je komad odjeće tek kupljen to ne znači da je čist. Pitanje je koliko dugo je ta odjeća stajala u nekom skladištu i u kojim uvjetima. Provedena su brojna istraživanja koja su pokazala da se na tek kupljenoj odjeći nalaze razne kemikalije koje mogu uzrokovati osipe, prenosi 24sata. 

Philip Tierno, voditelj katedre za mikrobiologiju i imunologiju na Sveučilištu u New Yorku, smatra da je pranje odjeće prije prvog nošenja neophodno zbog sljedeća dva razloga:

1. Spojevi u odjeći

Prilikom testiranja odjeće doktor Tierno je pronašao na njoj kožne stanice i fekalije, gljivice i respiratorne izlučevine. Sve ovo je pronađeno na robi iz lanaca trgovina, ali i iz trgovina s visokom modom, piše Steth News.

Stoga, zaključak je da bez obzira iz kakve trgovine je odjeća došla na njoj će se nalaziti bar dio ovih mikrostanica. Najviše gljivica i stanica kože je doktor Tierno pronašao na donjem rublju.

2. Kemikalije na odjeći

Umjetne boje se ne nalaze samo u hrani, već se koriste i za odjeću. Ako se roba ne pere prije pranja te kemikalije mogu uzrokovati infekcije i iritaciju kože. Jedna od najčešće korištenih boja je azo-anilin, koja može uzrokovati kožne infekcije i alergije.

Ako čovjek ima osjetljivu kožu, ova boja može potaknuti crveni i suhi osip koji može biti jako neugodan. Formaldehid je kemikalija koja se koristi na odjeći kako bi smanjila gužvanje, a poznato je da je kancerogena i da može uzrokovati razne bolesti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad