Hitlerova kuća teško nalazi nove stanare

Lifestyle 14. okt. 201416:51 > 17:03
Podijeli:
Izvor: adolf-hitler-birthplace-braunau-austr.blogspot.com

Austrijsko ministarstvo unutarašnjih poslova uputit će poziv na brojne adrese ne bi li pronašlo državnu službu koja bi bila spremna iznajmiti rodnu kuću Adolfa Hitlera.

 Impozantna građevina od 800 kvadratnih metara koju su austrijska država i općina od 1972. iznajmljivale privatnim vlasnicima želeći spriječiti da postane mjesto neonacističkog okupljanja, smještena u samom središtu gradića na granici s Njemačkom, stoji prazna već tri godine.

Njezin sadašnji vlasnik, čiji identitet nije otkriven, nedavno je odbio ponudu narodnog sveučilišta i humanitarne ustanove za socijalizaciju useljenika za najam, što su predlagale država i općina.

Ministarstvo sada želi da se sve službe zainteresirane za ovaj prostor što prije jave, rekao je u utorak predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova zadužen za to pitanje, Hermann Feiner, istakavšii da odgovor očekuje “do kraja godine”.

Najam zgrade u kojoj je nacistički diktator rođen 1889. živio prve tri godine života, stoji državni proračun “4600 eura na mjesec”, podsjetio je Feiner. Vlasnik je više puta odbio ponudu austrijske države za kupnju zbog, kako kaže, male cijene, požalio se Feiner.

1989. godine općina Braunau am Inn je na trotoaru ispred kuće postavila spomen ploču od kamena iz rudnika u bivšem koncentracionom logoru Mauthausenu kako bi upozorila na fašizam.