Odgovor na pitanje zašto se rađa više dječaka od djevojčica

Lifestyle 15. apr 201507:49 > 08:00
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Omjer spolova pri začeću je jednak, no u svijetu se rađa nešto više dječaka od djevojčica jer u maternici preživi više muških zametaka, pokazalo je novo istraživanje britanskih i američkih naučnika.

Otprije je poznato da se dječaci i djevojčice ne rađaju u jednakom omjeru. Godine 2013. u Njemačkoj je, po podacima tamošnjeg statističkog zavoda rođeno 349.820 dječaka i 332.249 djevojčica, što je omjer 51 prema 49.

Iako su stručnjaci dugo pretpostavljali da pri oplodnji nastaje više muških zametaka, “omjer spolova pri začeću zapravo je bio nepoznat unatoč stotinama godina spekulacija i istraživanja”, objavili su naučnici u američkom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.  

Tim naučnika pod vodstvom Stevena Hechta Orzacka, predsjednika Istraživačkog instituta Fresh Pond u Cambridgeu, zajedno s kolegama s Oxforda i Harvarda proučio je “najveću dosad formiranu bazu podataka o omjeru spolova od začeća do rođenja”.

Istraživali su podatke o tri do šest dana starim zamecima koji su nastali u klinkama za oplodnju, o induciranim pobačajima i plodovima koji su bili podvrgnuti amniocentezi te podatke iz američkih baza o broju smrti fetusa i broju živorođenih.  

Zaključili su da je omjer spolova pri začeću 50-50. Iako mortalitet po spolovima varira u pojedinim fazama trudnoće, pa je tako mortalitet muških plodova češći u početku, zbog, pretpostavlja se većeg broja genetskih abnormalnosti, ukupno je tokom cijelog ciklusa trudnoće izgubljeno više ženskih plodova.

Prošle su godine naučnicis engleskog sveučilišta u Exeteru u časopisu “BMC Medicine” objavili studiju prema kojoj je kod ženskih plodova vjerojatnost da budu pobačeni kasnije u trudnoći veća za 10 posto. Do te spoznaje došli su proučavajući podatke o 30 miliona živorođenih diljem svijeta.  

Orzack i njegovi kolege nastavit će rad na istraživanju kako bi ustanovili zbog čega je na početku trudnoće mortalitet muških plodova veći i zašto se u kasnijim fazama gestacije taj omjer mijenja.