Zašto je Abraham Lincoln pustio bradu?

Lifestyle 15. apr 201517:12 > 17:35
Podijeli:
Izvor: EPA

Jedna od najpoznatijih brada u historiji posljedica je pisma 11-godišnje djevojčice, poslatog svega nekoliko neđelja prije izbora Abrahama Lincolna za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Mala Grace Bedell iz Westfielda, u Indijani, promenila je lice američke historije, kao i izgled novčanica od pet dolara, na kojima se pojavljuje bradati lik 16. američkog predsjednika, čija se 150-godišnjica od smrti obilježava na današnji dan.

Stranica Mashable pronašao je priču o čuvenoj bradi koju je Lincoln popularizirao tokom svog prvog predsjedničkog mandata, između 1860. i 1864.“Maljavu” modu inicirala je 11-godišnja Grace svojim pismom budućem predsjedniku SAD. Dotad je Lincoln, tada 51-godišnjak, uvijek imao obrijano lice.

U svojoj poruci od 15. oktobra 1860., djevojčica savjetuje Lincolnu da pusti bradu kako bi se više dopao ženama.

“Vaše lice je tako mršavo. Sve žene vole bradu i one bi sigurno potstakle svoje muževe da glasaju za vas i učine vas predsjednikom”, napisala je Grace.

Četiri dana kasnije, stigao joj je odgovor: “Nikada nisam pustio da mi brada izraste, zar ne mislite da bi ljudima djelovalo glupo da to sada učinim?”.

Ipak, izgleda da je Lincoln poslušao djevojčicin savjet, jer se mjesec dana kasnije prvi put pojavio u javnosti s bradom; i osvojio izbore.

Tokom svog inauguralnog putovanja između Ilinoisa i Washingtona, Lincoln je tražio da se povorka zaustavi u Westfieldu gdje je tražio da se sretne s Grace.

“Grace, pogledaj moju bradu. Pustio sam je tebe radi”, ispričat će kasnije djevojčica.

Sto pedeset godina kasnije, Lise Bedell, 23-godišnja stažistkinja u Kongresu, otkrila je priču o svojoj dalekoj rođaki na izložbi posvećenoj Abrahamu Lincolnu. Pročitala je prepisku između svoje čukun-tetke i predsjednika izloženu u jednoj od vitrina.

“Krenule su mi suze kada sam pročitala pismo koje je Grace Bedell napisala Ejbu Lincolnu. Odrasla sam s tom pričom u koju nikada nisam istinski povjerovala”, napisala je Lise u knjizi utisaka.

Abraham Lincoln je ubijen 15. aprila 1865. godine, na početku svog drugog mandata. U njega je pucao južnjački fanatik John Wilkes Boot u Fordovom pozorištu, u Washingtonu, prenosi Tanjug.

Abraham Lincoln se smatra jednim od najvećih američkih predsjednika. Suprotstavljao se ropstvu koje je defitinitvo ukinuto proglasom donijetim po završetku Secesionističkog rata 1865.