Pasoš BiH 38. "po popularnosti" u svijetu

Lifestyle 17. apr 201513:05 > 13:10
Podijeli:
Izvor: N1

Američki i britanski pasoši najbolje su rangirani na svijetu i omogućavaju ulazak u 147 zemalja bez viza, dok bh. pasoš zauzima 38. mjesto, prenio je Washington Post.

Prema podacima kompanije za finasijsko savjetovanje Arton Capital, drugo mjesto dijele Francuska, Južna Koreja i Njemačka, sa čijim se pasošima može slobodno ući u 145 zemalja, a slijede Italija i Švedska.

Srpski pasoš zauzima 31. mjesto i sa njim se bez vize ulazi u 104 zemlje. Dvanaest mjesta prije Srbije, na 19. poziciji je Hrvatska, posljednja pridružena članica EU, čiji državljani ulaze bez vize u 124 zemlje.

Bolje od Srbije u regionu su rangirane Bugarska i Rumunija, kojima je ulazak u EU omogućio 15. odnosno 17. poziciju, pa njihovi državljani slobodno odlaze u 131 odnosno u 128 zemalja.

Među zemljama iz regiona koje su gore rangirane od Srbije su Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje zauzimaju 33, 38. i 35. mjesto, a čijim državljanima je slobodan ulazak zagarantovan u 101, 94 odnosno u 98 zemalja.

Slovenački pasoš se bolje kotira od hrvatskog

Slovenački pasoš bolje se kotira od hrvatskog, pošto je 12. najpoželjniji na svijetu, pa Slovenci bez vize odlaze u 135 zemalja.

Četvrtu poziciju po popularnosti pasoša dijele Danska, Finska, Holandija, Japan, Luksemburg i Singapur, čiji državljani bez prethodne papirologije ulaze u 143 zemlje.

Viza je potrebna za ulazak u većinu zemlja, ali procedura za njeno dobijanje drastično se razlikuje za državljane različitih zemalja.

Za neke je dobijanje viza vrlo jednostavna formalnost. Za državljane zemlja neatraktivnih pasoša dobijanje vize je, međutim, komplikovana procedura u okviru koje je između ostalog obavezno posjedovanje pozivnog pisma, određene sume novca i plaćanje veoma visokih taksi.

Razvijene ekonomije država podrazumijevaju i dobru reputaciju njihovih pasoša, pa je po tom kriterijumu Hong Kong na 11. dok su Argentina i Izrael na 16. mjestu.

Meksiko, Rusija i Kina su na 22, 35. odnosno 45. mjestu po rangiranju pasoša.

Najnepoželjniji pasoši su mjanmarski, Južnog Sudana, palestinskih teritorija, Solomonovih ostrva, države Sao Tome i Principe, koji su na posljednjem, 80. mjestu, a čiji državljani bez viza ulaze u samo 20 zemalja.