Nakon više od 210 godina par bjeloglavih orlova naselio NY

Lifestyle 18. apr 201513:05 > 13:10
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Prvi par američkih bjeloglavih orlova, nacionalnog simbola SAD-a, naselio se u New Yorku nakon više od 210 godina, objavili su stručnjaci koji smatraju da je povratak veličanstvenih ptica posljedica zabrane lova i upotrebe pesticida.

Ptice su svile gnijezdo na vrhu drveta na južnoj obali Staten Islanda, jednog od pet newyorških okruga, i prve su od 1800-ih kada su posljednji puta viđene da se gnijezde na području grada, kazao je glasnogovornik Udruženja Audubon za očuvanje divljih vrsta Tod Winston.

Ove smo godine uočili orlove u svih pet okruga grada New Yorka“, kazao je Winston. “Ovo je prvi par za kojeg je potvrđeno da se ugnijezdio i izlegao jaja.”

Par orlova nazvan Vito i Linda čini se da ima najmanje jedno jaje i ženka provodi većinu vremena u gnijezdu dok mužjak traži hranu prije nego što zamijene uloge.

Vito je moderna ptica“, komentirao je smjenjivanje roditeljskih dužnosti Winston.

Treba oko 35 dana da se iz jaja izlegnu mlade ptice što znači da se podmladak očekuje u maju, a prvi će put pokušati poletjeti vjerojatno u augustu, kaže Winston.

Bjeloglavi orao proglašen je ugroženom vrstom 1978. i od tada se njihov broj povećava uglavnom kao posljedica zaštitnih mjera, posebno zabrane pesticida DDT-ija.

Država New York u kojoj 1960-ih više nije bilo gnijezda bjeloglavih orlova prošle je godine imala 254 para, kaže Winston.

Gnijezdo promjera dva metra par orlova svio je na zemljištu koje pripada gradskom Odjelu za zaštitu okoliša u blizini naselja kuća.