Orašasti plodovi smanjuju rizik od srčanog udara

Lifestyle 31. avg 201917:57 > 18:03
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Redovno konzumiranje orašastih plodova kao što su orasi, bademi i pistaći u značajnoj mjeri smanjuju rizik od fatalnog srčanog i moždanog udara, kažu naučnici, piše list "Independant".

Kod onih koji su dva puta sedmično jeli orašaste plodove utvrđeno je smanjenje rizika od fatalnog ishoda od kardiovaskularnih bolesti za 17 odsto.

Naučnici savjetuju konzumiranje dvije porcije sirovih orašastih plodova sedmično za zdravo srce.

“Ovi plodovi su dobar izvor nezasićenih masnih kiselina i sadrže mali nivo zasićenih masti”, rekao je autor studije Nušin Mohamadifard sa Instituta za istraživanja kardiovaskularnih bolesti u Isfahanu u Iranu.

On je dodao da ovi plodovi sadrže proteine, minerale, vitamine, vlakna, fitosterole i polifenole, koji blagotvorno utiču na zdravlje srca.

“Evropske i američke studije povezale su orašaste plodove sa kardiovaskularnom zaštitom, ali nema dovoljno podataka za region istočnog Sredozemlja”, rekao je Mohamadifard, predstavljajući studiju na samitu svjetskih kardiologa u Parizu.

On je naveo da je istraživanje provedeno među stanovnicima urbanih i ruralnih područja oblasti Isfahan, Arak i Nadžafabad na uzorku od 5.432 osobe starosne dobi od 35 godina naviše.

Istraživanje je trajalo od 2001. do 2013. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad