Istraživanje švedskih naučnika: Kafa smanjuje rizik od raka

Lifestyle 21. apr 201515:21 > 15:23
Podijeli:
Izvor: Freeimages.com/Slawek Lukjanow/Ilustracija

"Kafa se može svrstati u kategoriju zdravih pića jer vas može zaštititi od raka", stoji u posljednjim istraživanjima švedskih naučnika. Istraživanje je nastalo kao odgovor na istraživanja o potencijalnom smrtonosnim pićima.

Kofein presjeca puteve ćelijama raka dojke. Ovo rezultira sporijim razvitkom ćelija i povećanjem smrti kancerogenih ćelija“, kazala je Ann Rosendahl, naučnica na Lund univerzitetu i ko-autorica studije, prenosi magazin The Local.

Sve je počelo prije dvije godine kada su naučnici na univerzitetu Lund izjavili da nekoliko šoljica kafe dnevno može pomoći u izbjegavanju raka dojke.

Žene koje su konzumirale tamoxifen i one koje su pile minimalno dvije šolje kafe dnevno, rizik razvitka raka je približno dva puta niži nego kod onih koje su konzumirale malo ili nikako kafe dnevno“, objasnila je Rosendahl.

Ispostavilo se da kofein ima uticaj na puteve kojima se kancer kreće kako bi se razvio.

U istraživanju je učestvovalo 1.1000 žena od kojih je više od 500 koristilo lijek Tamoxifen. Neke srodne studije su u posljednje vrijeme objavile da konzumiranje kafe čak smanjuje rizik od nekoliko različitih vrsta raka.

U konačnici; oni koji konzumiraju barem četiri šolje kafe dnevno imaju 20 posto manje šanse da obole od raka kože nego oni koji konzumiraju tri šolje kafe.

Za muškarce, oni koji piju šest šolja kafe dnevno rizik od oboljenja od raka je smanjen za 60 posto.