Savršeni, stokaratni, dijamant prodat za 22,1 milion dolara

Lifestyle 22. apr 201509:18 > 09:20
Izvor: Reuters

Najveća zvijezda aukcije dragog kamenja održane u utorak u New Yorku, savršeni 100-karatni dijamant, postigao je cijenu od vrtoglavih 22,1 miliona dolara, objavili su iz aukcijske kuće Sotheby.

Dijamant je iskopan u Južnoj Africi, a prije početka aukcije procijenjeno je da će postići cijenu između 19 i 25 miliona dolara. Novim vlasnikom postao je anonimni kupac koji u aukciji sudjelovao putem telefona.  

Prema riječima voditelja Sothebyjevog odjela za dragulje Garyja Schulera, ovaj dijamant predstavlja definiciju savršenstva.  

Njegova je boja bjelija od bijele i nema nikakvih unutarnjih nepravilnosti. Toliko je proziran da ga je moguće jedino usporediti s bazenom vode“, objasnio je Schuler.  

Kamen je prije obrade imao više od 200 karata, a njegov je nalaznik više od godinu dana posvetio rezanju i poliranju kako bi kamenu dao prekrasan oblik. Uprkos svom savršenstvu, dijamant ni izbliza nije uspio dostići rekordere po postignutoj cijeni.

Prije dvije godine na aukciji u Hong Kongu bijeli dijamant od 118,28 karata prodat je za 30,6 miliona dolara, dok je apsolutni rekorder savršeni ružičasti dijamant, nazvan “Ružičasta zvijezda”, koji je 2013. u Ženevi postigao  cijenu od 83,02 miliona dolara.