N1 na 100. rođendanu kod Živorada: Fiskultura, pijaca, šetnja i sunčanje

Lifestyle 09. okt 201910:28 > 10:29
Izvor: N1

Beograđanin Živorad Marković napunio je danas 100 godina. Ekipi N1 koja ga je posjetila poručio je da za dug život nema recepta, a mladima da budu disciplinovani, da rade i da sa svojim radom lijepo žive.

Puna trpeza slatkiša i đakonija u domu Živorada Markovića za njegov 100. rođendan. A on priznaje da ga dobar apetit i dalje drži i da voli da jede slatkiše, kako nekada tako i sada. Za dug život kaže da nema recept, normalno je živio, nikada nije mislio na godine, kod ljekara ne ide, radio je, ali se i odmarao i družio. Ipak, nije pušio niti pio alkohol.

Godine ga ne sprečavaju da i dalje vodi aktivan život i bude u pokretu.

“Izjutra obavim fiskulturne radnje, ručne proste vježbe. Onda u 10 sati obično izlazim i pravim krugove, otprilike nekada prođem pet mjesnih zajednica, nekada tri, nekada dvije. Ljeti kada je lijepo vrijeme i uveče izađem sat i po, dva sata. Uvijek sam u hodu. Idem na pijacu, idem u prodavnice, kupujem, nosim i to dobro nosim”, opisuje slavljenik svoj dan.

Kao što ne odustaje od slatkiša, tako ne odustaje ni od sunčanja.

“Mislim da mi je sunce mnogo doprinijelo ovim godinama, ja po pet sati mogu da ležim na suncu. Ne mogu da vam pokažem – crn sam. Do prije dvije godine odlazio sam u komšiluk na Bežanijskoj kosi od 10 do 3 sata na suncu, poslije se malo tuširam i izađem da malo prošetam. Tamo uglavnom ležim i malo trčkaram. Svaki put potrčim, par stotina metara”, otkrio nam je Marković.

Kaže da društvo vršnjaka više nema, i da je od 24 kolege koji su se 1970. uselili u zgradu, on ostao jedini.

“Na ulazu nemam nijednog muškog partnera. Ja sam jedini od 24 koji smo se uselili negdje novembra, decembra 1970. godine. Ja sam jedini ostao, a ima šest žena, ondašnjih supruga”, kaže Marković.

Govoreći o životu nekada i sad, kaže da je velika razlika i to vidi po svojim unukama, koje rade po cijeli dan i zauzete su, bez vremena za odmor.

Unuka Anđelka nedavno ga je provozala po Beogradu da vidi šta se sve u njemu promijenilo.

“Ovaj Beograd na vodi sam vidio, sviđa mi se ona staza pored rijeke, ali one zgrade baš nikako. Meni se mnogo više sviđa Novi Beograd, ima vazduha, ima svega”, ocjenjuje Živorad.

Posjetio je i Trg Republike, ali ga nije vidio jer su majstori, kako kaže, u nedjelju raskopavali ono što su prethodno uradili.  

I za kraj, poručuje da ne zna dokle će da živi, niti ga interesuje, a mladima poručuje da budu disciplinovani, da rade, da budu mirni, tolerantni, da se druže i da lijepo žive.

“Da rade i sa radom da lijepo žive”, ističe ovaj stogodišnjak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad