Kombinacija nape i plinskog bojlera u kombinaciji s PVC stolarijom – vrlo opasna

Lifestyle 10. okt. 201910:45 > 11:54
Podijeli:
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL (ilustracija)

"Spriječimo trovanje ugljičnim monoksidom u svom domu" kampanja je o osvještavanju o opasnosti koju provode PUZ, Gradska plinara Zagreb i Dimnjačarske obrtničke zadruge. U Zagrebu atmosferske bojlera koristi 80 tisuća potrošača. Prije nekoliko tjedna počelo je slanje dopisa i informativnih letaka korisnicima atmosferskih bojlera, a nastavit će se postavljanjem naljepnica s upozorenjem što će raditi dimnjačari i monteri.

Zašto dolazi do trovanja, objasnio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska! HRT-aDubravko Duvančić, rukovoditelj Službe tehničke podrške:

“Atmosferski bojler je uređaj koji zrak za izgaranje uzima iz prostora u kojemu je smješten, a dimni plinovi izlaze kroz dimnjak. Kako zrak za izgaranje bojler uzima iz prostorije, kod bilo kakvog poremećaja u sustavu dobave zraka (rada kuhinjske nape, ventilatora, ugrađene PVC stolarije i sl.) vrlo lako može doći do povrata dimnih plinova i podtlaka.”

Napomenuo je da se zadnjih 20 godina atmosferski bojleri prodaju kao zamjena za postojeće, a u novogradnjama se sada ugrađuju isključivo kondenzacijske bojlere. Od 2000. godine su se ugrađivali tzv. turbo bojleri koji imaju zatvorenu komoru izgaranja a koji su potpuno sigurni za uporabu jer nemaju doticaja sa zrakom u prostoru jer uzimaju zrak izvana i šalju dimni van.

Akcija je preventivnog karaktera, cilj je osvijestiti građane i spriječiti trovanja te objasniti i potaknuti korisnike da ugrade kondenzacijske bojlere koji su puno sigurnije za uporabu.

Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge je napomenuo kako se problem stvara u višestambenim zgradama gdje je više korisnika spojeno na jedan dimnjak.

Kada se pokvari jedan bojler, svi zajedno moraju ući u sanaciju dimnjaka i promijeniti svih bojlera po vertikali pošto je nemoguće samo jedan bojler priključiti na zajednički sustav”, izjavio je.

Napa, plin, PVC stolarija mogu biti opasni po život

”Vrlo je važno onemogućiti da prisilna ventilacija i bojler rade u isto vrijeme”, poručio je Zrinski i objasnio kako je kuhinjska napa najčešći uzrok povrata dimnih plinova i trovanja ugljičnim monoksidom, stoga ona ne smije biti montirana u stanu u kojemu je ugrađen atmosferski bojler jer njezino djelovanje utječe na stvaranje podtlaka u stanu, odnosno povrat dimnih plinova iz bojlera i dimnjaka. Također se ne smije koristiti ventilator u kupaonici jer svojim radom i on vrlo brzo stvara podtlak u prostoriji.

Ako je u stanu ugrađena PVC stolarija, na vanjskom zidu moraju biti ventilacijski otvori u gornjem i donjem dijelu zida. Kako PVC stolarija ima stopostotno brtvljenje, nakon kraćeg vremena se potroši zrak u stanu te dolazi do podtlaka i mogućeg povrata dimnih plinova.

Apel stanodavcima

”Od 10 trovanja 9 se događa u stanovima u najmu gdje obično borave korisnici koji nemaju kulture uporabe plina – najčešće studenti iz Dalmacije, Istre, Like, stoga je poseban apel stanodavcima da obavezno zamjene svoje stare atmosferske bojlere s novim kondenzacijskim”, poručio je Dubravko Duvančić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad