Selen – neophodan mineral koji organizam ne proizvodi

Lifestyle 21. okt 201911:48 > 11:53
Izvor: Shutterstock

Selen je, za organizam, nužan oligoelement i snažan antioksidans. On ima sposobnost vezivanja slobodnih radikala u organizmu, koji izazivaju mnoge zdravstvene probleme.

Za jak imunitet, koji je osnova zdravog organizma, selen je itekako važan, kao i za dobro funkcioniranje štitne žlijezde.

Nedavno provedena promatračka studija u kojoj je bilo uključeno 6.000 ispitanika pokazala je da se niže razine selena u krvi mogu dovesti u vezu s povećanim rizikom od Hashimoto tireoiditisa i hipotireoze.

Ovaj mineral sprečava starenje kože, mišića i mozga, tako što štiti ćelije od oksidacije. Takođe, sudjeluje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a u jetri potiče izbacivanje toksina.

Kako naš organizam ne proizvodi selen, potrebno ga je unositi putem hrane. Najbolji izvor selena je hrana bogata proteinima kao što su: crveno meso, morski plodovi, riba, jaja, brazilski orah i češnjak.

Nedostatku selena najpodložnije su osobe poput pušača, onih koji konzumiraju alkohol, kao i ženske osobe koje godinama konzumiraju kontracepcijske pilule.

Manjak selena mogu imati i osobe koje boluju od distrofije ili drugog mišićnog poremećaja, jer je selen najviše koncetriran upravo u mišićima.

Veću potrebu za ovim mineralom imaju starije osobe. Sve bolesti koje se javljaju u kasnijoj životnoj dobi naglašavaju upravo nedostatak selena.

Nedostatak kod muškaraca povezan je s neplodnošću, 50 posto selena u muškom organizmu nalazi se upravo u testisima i sjemenoj tekućini koju oni proizvode.

Većina ljudi preporučeni unos selena dobiva iz hrane, međutim u nekim slučajevima ovaj mineral je potrebno dodatno unositi putem suplemenata.

Dnevne doze za djecu od jedne do tri godine iznose 20 mg, od četiri do devet godina – 30 mg, a za djecu od 10 do 13 godina – 40 mg. Djeca starija od 14 godina i odrasli trebali bi unositi 55 mg selena, dok je doza za trudnice 60 mg. Starije osobe trebale bi unositi nešto veću dozu – 70 mg.

Doza veća od 400 mikrograma dnevno može izazvati trovanje i prouzrokovati određene iritacije kože glave i noktiju.

Primjena selena u dužem vremenskom razdoblju, čak iako su doze manje, može povećati rizik od razvoja dijabetesa, pa se u svakom slučaju preporučuje savjetovati s ljekarom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad